Zaman Romania

Turcia: Poziția femeilor în agricultura rămâne fragilă, în ciuda exporturilor la nivel record

Industria agricolă a Turciei a atins un nou record în 2021 în exporturi, însă poziția femeilor în acest sector rămâne una fragilă, conform Bianet.org

Exporturile din Turcia au înregistrat o creștere de 20 la sută la 29 de miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.

Agricultura, cel mai mare sector ocupat de femei

Cu toate acestea, agricultura încă joacă un rol fundamental în societate și rămâne al doilea cel mai mare sector de ocupare a forței de muncă, cu 5,5 milioane de muncitori, angajând aproape o cincime din populație.

Este cel mai mare sector de ocupare a forței de muncă pentru femei, cu o rată de 41,5, potrivit Turkstat în iulie 2020.

Femeile lucrează cu ziua

Problemele legate de munca la negru, cum ar fi lipsa asigurării sociale, sunt predominante în statisticile recente, 12% dintre femei lucrând la zi.

În plus, 78,3 la sută lucreaz ilegal, fără securitate socială. Aceasta este o diferență semnificativă în comparație cu rata generală de muncă fără carte de muncă a femeilor de 37,1% în 2020.

Aceste aspecte au fost subliniate săptămâna trecută, de Ziua Internațională a Femeii Rurale, de Orhan Sarıbal, un deputat din principala opoziție Partidul Popular Republican (CHP), care este, de asemenea, inginer agricol și fermier.

”Astăzi, 95% dintre femeile care lucrează în agricultură nu au deloc asigurări sociale. Aceste femei lucrează pe câmp 16-17 ore, dar sunt în afara sistemului de asigurări sociale.”, susține oficialul.

Pe lângă aceste ore lungi de lucru, femeile sunt adesea responsabile și pentru sarcinile casnice, cum ar fi îngrijirea copiilor. Astfel, se confruntă cu o dublă povară atât de a lucra în producția agricolă, cât și de a avea responsabilități interne.

Situația Turciei

Din punct de vedere istoric, agricultura a fost sectorul principal de ocupare a forței de muncă al Turciei și o contribuție semnificativă la produsul intern brut (PIB) al țării.

Întrucât nicio țară, cu excepția Coreei de Sud, nu s-a urbanizat mai rapid începând cu anii 1960, importanța sectorului a scăzut treptat, ducând la o scădere a numărului de ferme și la scăderea și îmbătrânirea populației rurale.

În plus, producția agricolă a Turciei a devenit din ce în ce mai legată de piețele globale. Această comercializare a condus la noi modele de agricultură, deoarece fermele au început să se concentreze pe specializarea culturilor intensive de producție de fructe și legume.

Concurența pe piață și fluctuațiile prețurilor i-au lăsat vulnerabili pe micii fermieri. Prăbușirea recentă a lirei și creșterea prețurilor globale la mărfuri au crescut această presiune asupra industriei agricole.

De exemplu, în perioada martie 2021-2022, prețurile la îngrășăminte au crescut cu 233 la sută până la 344 la sută, motorina cu 249 la sută și energia electrică utilizată pentru irigare cu 103 la sută.

Toate acestea au dus la o scădere a contribuției economice a agriculturii de la 23% în 1980 la 8,3% în 2009 și aproximativ 5,82% în 2018. Ocuparea forței de muncă în agricultură a scăzut de-a lungul anilor de la 50% în 1980 la 19% în 2018.