Zaman Romania

Turcia: Poliția a confiscat un baston, care ar putea fi a lui Ataturk

Forțele de ordine turcești au confiscat un baston care ar putea fi a lui Mustafa Kemal Atatürk, la scurt timp după ce a fost anunțat că va fi vândut la o licitație online, conform Hurriyet Daily News.

O firmă de licitații din Istanbul a anunțat că un baston cu o lungime de 92 de centimetri, despre care se spune că ar fi fost dăruit lui Atatürk, fondatorul Turciei moderne, de Pahlavi, șeicul Iranului vremii, urmează să fie vândut la o licitație.

La promovarea licitației, Muzeul Militar Harbiye i-a cerut lui Anıtkabir, Mausoleul lui Atatürk, informații detaliate despre bastonul, dar nu a fost găsită nicio înregistrare a bastonului în urma examinării.

Incidentul a fost raportat Ministerului Culturii și Turismului înainte de inițierea unei anchete legale, iar echipele de poliție au confiscat bastonul după o percheziție în casa lui Hüseyin Kocabaș, fondatorul firmei de licitație.

Există reprezentări ale unor lideri precum legenda persană Jamshid, împăratul Seljuk Keykâvus I și sultanul din Delhi Muhammed el-Behmeni pe baston, pe lângă figurile lui Atatürk și Pahlavi.

Momentan, experții evaluează dacă bastonul aparține sau nu lui Atatürk.