vineri, aprilie 15, 2022

Turcia : plăcile de înmatriculare ale autoturismelor care poartă literele FG vor fi interzise

Zaman France relatează că autoriutăţile turceşti au hotărît să interzică plăcile de înmatriculare care conţin literele FG , reprezentând în opinia administraţiei  iniţialele  învăţatului religios  Fethullah Gülen faţă de care continuă să se reverse furia preşedintelui Erdogan după puciu-ul rata din 15 iulie faţă de care clericul s-a delimitat negând orice legătură. Cele două litere au fost folosite pentru plăcu ele de înmatriculare de Direcţia polliţiei din anul 2014.

  Conform   Hürriyet,puterea intenţionează să deschidă o anchetă asupra identităţii proprietarilor acestor maşini şi să urmărească „legăturile „ lor eventuale cu mişcarea Hizmet , sau „Feto” acronimul creat pentru a desemna mişcarea inspirată de gânditor.  Palatul de justiţie din Denizili a decis deja imobilizarea vehiculelor de transport care conţin această combinaţie de litere.  ( după Zaman France).

 După cum susţin mulţi analişti şi politicieni de renume, furia lui Erdogan îşi caută mereu forme de expresie cât mai spectaculoase, fiind una „oarbă”. Tactica însă este una gândită îndelung şi anterior, reuşind să deturneze atenţia opiniei publice de la enormele probleme pe care le are regimul Erdogan în acest moment.

   Reamintim faptul că prigoana împotriva adepţilor lui Gulen s-a declanşat cu acuitate după ce învăţatul a atras atenţia preşedintelui în funcţiune asupra implicării sale, a anturajului său şi a familiei în marile afaceri de corupţie de acum câţiva ani, afaceri rămase în suspensie după ce preşedintele turc şi-a aservit justiţia şi organele de resort. C.L.

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.