sâmbătă, aprilie 27, 2024

Turcia: PE condamnă deteriorarea statului de drept şi cere ridicarea stării de urgenţă

Parlamentul European a condamnat joi deteriorarea statului de drept în Turcia şi a cerut să se pună capăt stării de urgenţă instituite în această ţară, denunţând-o drept un pretext pentru arestări arbitrare ale unor opozanţi şi jurnalişti, relatează AFP.

Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat prin vot deschis o rezoluţie prin care îşi exprimă ‘via îngrijorare faţă de deteriorarea libertăţilor şi drepturilor fundamentale şi a statului de drept în Turcia’.

Rezoluţia mai afirmă că starea de urgenţă instituită după puciul eşuat din iulie 2016 ‘este în prezent utilizată pentru a-i reduce la tăcere pe disidenţi şi merge dincolo de măsuri legitime de luptă împotriva ameninţărilor pentru securitatea naţională’.

‘Tentativa de lovitură de stat eşuată serveşte drept pretext pentru a pune căluş opoziţiei legitime şi paşnice şi pentru a împiedica presa şi societatea civilă (…) să-şi exercite în mod paşnic libertatea de exprimare’, se spune în rezoluţie.

Marţi, tot în Parlamentul European, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a denunţat de asemenea prelungirea stării de urgenţă în Turcia, apreciind că ‘tendinţa negativă în privinţa situaţiei drepturilor omului în ţară nu s-a inversat’.

Totodată, eurodeputaţii au condamnat recentele arestări ale unor opozanţi faţă de intervenţia militară turcă în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, declarându-şi de asemenea ‘via preocupare faţă de consecinţele umanitare’ ale ofensivei şi avertizând în ce priveşte ‘continuarea unor acţiuni disproporţionate’.

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pe 26 martie la Varna, în Bulgaria, pentru a face bilanţul relaţiilor între blocul comunitar şi Ankara. (AGERPRES)

 

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.