joi, aprilie 25, 2024

Turcia ordonă arestarea a 11 medici în legătură cu criticile la adresa operaţiunii sale militare în Siria

Un procuror turc a ordonat arestarea a 11 membri executivi ai Asociaţiei Medicale Turce (TTB) în cadrul unei investigaţii după ce asociaţia s-a opus operaţiunii militare a Ankarei în nordul Siriei, relatează Reuters, dpa şi AFP.

Potrivit procurorului, poliţia din Ankara a demarat procedurile legale marţi dimineaţa şi operaţiunile de căutare şi reţinere sunt în curs de desfăşurare în opt provincii ale ţării. Cotidianul Cumhuriyet, citat de dpa, a relatat că au fost întreprinse razii la locuinţele unor medici.

Şeful TTB, Rasid Tukel, şi alţi membri ai comitetului executiv ai asociaţiei au fost reţinuţi, a indicat pe Twitter un parlamentar al partidului CHP (de opoziţie), Ali Seker. ”Fascismul loveşte din nou această ţară”, a scris Seker.

Asociaţia Medicală Turcă a denunţat operaţiunea transfrontalieră în provincia siriană Afrin săptămâna trecută, declarând ”Nu războiului, pace imediat”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat duminică uniunea de trădare şi peste 300 de persoane au fost reţinute de atunci din cauza unor postări pe reţele sociale care criticau ofensiva din Siria.

”Credeţi-mă, ei nu sunt în definitiv intelectuali, ei sunt o bandă de sclavi. Ei sunt slujitorii imperialismului”, a declarat Erdogan în faţa unor membri ai partidului AKP (de guvernământ) în provincia turcă Amasya (nord).

Ankara a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă în provincia siriană Afrin împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului), calificată drept ”teroristă” de către Turcia, dar care care este aliată a SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).

De la declanşarea ofensivei, autorităţile turce s-au străduit să reducă la tăcere orice critică la adresa operaţiunii

Organizaţiile neguvernamentale şi-au exprimat preocuparea pe tema libertăţii de expresie: Human Right Watch (HRW) denunţa săptămâna trecută ”intoleranţa la critică” din partea autorităţilor turce.


 

 

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org