vineri, aprilie 19, 2024

Turcia: O jurnalistă germană, întemniţată pentru ‘apartenenţă la o organizaţie teroristă’, a fost eliberată condiţionat

Un tribunal turc a ordonat luni eliberarea condiţionată a unei jurnaliste şi traducătoare germane, a cărei condamnare la închisoare la sfârşitul lunii aprilie pentru ‘apartenenţă la o organizaţie teroristă’ a iritat Berlinul, au anunţat avocaţii săi, relatează AFP.

Tribunalul a ‘ordonat eliberarea condiţionată a jurnalistei Mesale Tolu’ şi a altor cinci coacuzaţi, a precizat pe Twitter cabinetul de avocaţi Dreptul celor oprimaţi, care îi reprezintă pe cei şase inculpaţi.

Heike Hänsel, o deputată germană din Partidul Die Linke (stânga radicală), care a participat la audiere, a precizat pe Twitter că eliberarea condiţionată a lui Mesale Tolu a fost însoţită de interdicţia de a părăsi teritoriul turc şi de obligaţia de a se prezenta la o secţie de poliţie o dată pe săptămână.

Arestată în aprilie şi apoi întemniţată, Tolu este judecată din luna octombrie pentru apartenenţă la Partidul Comunist Marxist-Leninist (MLKP), o formaţiune interzisă în Turcia fiind considerată ‘teroristă’. Ea riscă până la 15 ani de închisoare.

Această cetăţeană germană de origine turcă în vârstă de 33 de ani, care lucrează printre altele ca jurnalistă şi traducătoare pentru o mică agenţie turcă de presă de stânga – Etkin Haber Ajansi (ETHA) -, este judecată împreună cu alte 17 persoane.

Ea este acuzată în special că a asistat la manifestaţii şi funeralii ale militanţilor MLKP, dar susţinătorii săi consideră că este vorba despre un proces politic.

La prima audiere, în octombrie, Tolu a respins toate acuzaţiile formulate împotriva ei.

După tentativa de lovitură de stat, relaţiile dintre Germania şi Turcia, două ţări partenere în cadrul NATO, s-au tensionat puternic.

Berlinul condamnă ferm amploarea epurărilor întreprinse în Turcia după puciul eşuat, în cursul cărora peste 50.000 de persoane au fost arestate şi mai mult de 140.000 concediate sau suspendate.

La rândul său, Ankara acuză Germania că dă dovadă de indulgenţă faţă de „terorişti”, adăpostind separatişti kurzi şi presupuşi participanţi la puci.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.