sâmbătă, august 31, 2024

​​Turcia: Noi taxe pentru comenzile online. 30 la sută pentru produsele din UE

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğanm a semnat un decret care introduce noi tarife pentru produsele comandate din străinătate, impunând taxe suplimentare pentru bunurile achiziționate prin intermediul platformelor de comerț electronic, conform Turkish Minutes.

Potrivit decretului, produsele cu preț mai mic de 30 de euro comandate din Uniunea Europeană vor fi acum supuse unei taxe de 30 la sută, în timp ce produsele din țările din afara UE vor fi supuse unei taxe de 60 la sută.

Decretul, prin care se modifică anumite prevederi ale Legii vamale nr. 4458, mai prevede că cantitățile necomerciale de mărfuri evaluate până la 1.500 de euro, inclusiv produsele farmaceutice, vor fi impozitate la noile cote.

Comenzile de pe Temu, AliExpress mai scumpe

Acest lucru vine pe fondul unei tendințe în creștere în rândul consumatorilor turci de a face cumpărături internaționale, determinată de ratele ridicate ale inflației din țară.

Această modificare, care urmează să intre în vigoare în 15 zile, are ca scop reducerea afluxului de mărfuri internaționale prin servicii poștale și de transport expres, o piață care a cunoscut o creștere semnificativă prin platforme precum Temu, Amazon, Shein și AliExpress. Aceste platforme au crescut în popularitate, deoarece produsele sunt mai ieftine.

Decretul a stârnit deja discuții pe rețelele de socializare. Utilizatorii se plâng de povara financiară suplimentară și de posibila scădere a puterii de cumpărare.

Criticii susțin că, deși aceste tarife ar putea reduce dependența de importuri, ele riscă și să crească costul vieții pentru consumatorii care apelează la piețele internaționale în căutarea unor opțiuni mai accesibile.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) raportează că rata anuală a inflației din țară rămâne ridicată, la 61,8%, afectând accesibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale.

Presa de stat din Germania contestă condamnarea unui jurnalist turc

Radiodifuzorul internațional de stat german, Deutsche Welle (DW), va duce condamnarea coordonatorului biroului său din Istanbul, jurnalistul Bülent Mumay, la Curtea Constituțională a Turciei, după ce o instanță de apel inferioară a refuzat să-i anuleze condamnarea.

Turcia: Criza locuințelor pentru studenții continuă. „Guvernul folosește criza economică ca o scuză”

În fiecare an, zeci de mii de studenți din Turcia se îngrijorează în timpul perioadei de selecție a universității, nu numai din cauza preocupărilor academice, ci și din cauza unei crize a locuințelor.

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.

Turcia: 6 provincii afectat de inundații. 2 persoane și-au pierdut viața

Șase provincii turcești au fost afectat de inundați și alunecării de teren în urma ploilor abundente, pe 24 august, conform presei turcești.

Atenție turiști! Cum puteți să fiți păcăliți la casieria de la Hagia Sophia

O româncă a povesti cum a fost păcălită la casiera de la Hagia Sophia, pe un grup de turiști. 

Galatasaray nu s-a calificat în UEFA Champions League. Pierderi de 1 miliard de lire

Galatasaray i-a găzduit pe Young Boys în Complexul Sportiv Ali Sami Yen în etapa secundă a turului de play-off UEFA Champions League.