vineri, ianuarie 7, 2022

(Turcia)- Noi decrete guvernamentale în sprijinul grupărilor paramilitare, acordând, printre altele, imunitate civililor care au contribuit la „suprimarea terorii”

Cele mai recente decrete guvernamentale, emise în contextul stării de urgență din Turcia, au fost publicate în Monitorul Oficial duminica trecută. Urmarea aplicării acestora e faptul că, pe de o parte, mii de funcționari publici își vor pierde locurile de muncă. Pe de altă parte, decretele vor acorda imunitate legală „celor care au ieșit pe străzi în timpul puciului eșuat”, precum și acelora care au „luptat contra terorii”.

De asemenea, suspecții care sunt judecați în legătură cu tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016 vor fi obligați – după cum s-a decretat oficial – să poarte același tip de uniformă de culoare maronie,atunci când compar în faţa instanţei.

Experții au remarcat faptul că cele mai recente decrete guvernamentale – id est decretele nr. 695 și nr. 696 – caută să transfere autoritatea legislativă a Parlamentului președintelui Erdogan.

În articolul 121 al Decretului nr. 696 se afirmă că „indiferent de existenta sau absența unei titulaturi ori datorii oficiale”, vor fi scutite de judecată „acele persoane care au acționat în scopul suprimării tentativei de lovitură de stat și a actelor de terorism comise pe 15 iulie 2016, precum și a acțiunilor care au rezultat în urma acestor evenimente”.

Un expert proeminent din domeniul dreptului, Kerem Altıparmak, a declarat duminică pe Twitter faptul că „odată cu schimbările care au survenit pe fondul noului decret, s-a acordat imunitate legală absolută în cazul oricărei omucideri și a oricărui incident soldat cu vătămare corporală care a avut loc în noaptea de 15 iulie, scutindu-i pe cei vinovați de suportarea oricăror consecințe.”

Îndreptându-ne atenția către experți, constatăm că decretul de mai sus „ar putea pregăti terenul pentru operarea unor forţe paramilitare pro-guvernamentale în deplină legalitate, accentuând tensiunile în sânul unei societăți deja extrem de polarizate din punct de vedere politic”, a comentat Selin Girit, reporter la BBC în Limba Turcă.

Decretele de duminică impun, de asemenea, purtarea unei uniforme pentru cei care au fost arestați sau care execută pedeapsa cu închisoarea în legătură cu infracțiunile care intră sub incidența legii privind combaterea terorismului. Noile uniforme (un fel de salopete maroniu-aurii) vor fi asigurate de instituțiile penale.

Oficialii în chestiune au indicat că persoanele obligate să poarte această uniformă vor fi numai cei suspectați de apartenența la așa-zisa Organizație Teroristă Fethullah (FETO – un nume inventat de guvern în scop pur propagandistic), ori cei care sunt acuzați că au sprijinit în vreun fel încercarea de lovitură de stat; cu toate acestea, se poate ca, pe viitor, și alții să fie incluși în lista celor forțați să o poarte.

tek tip ile ilgili görsel sonucu

Reprezentantul Partidului Popular Republican (CHP), Sezgin Tanrıkulu, a criticat noile decrete pe Twitter, menționând următoarele: „Prin impunerea unei singure uniforme standard se urmărește încălcarea demnității umane; este o practică inumană, este tortură”.

Decretele de duminică au acordat, de asemenea, angajaților subcontractați posturi permanente. Statutul 4 / C al personalului temporar a fost eliminat, fiind acordat un statut 4 / B (adică contractual) funcționarilor respectivi. Au apărut deja critici care s-au exprimat cu fermitate în această privință, precizând că o decizie luată în stare de urgență, spre deosebire de una luată în Parlament, i-ar putea priva pe lucrătorii subcontractați, pe viitor, de drepturile lor.

Numărul mare de muncitori subcontractați cărora li se acordă funcții permanente constituie obiectul uneori critici pertinente: acest fenomen este o măsură strategică a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), al cărei scop este adunarea a cât mai multor voturi înainte de alegerile generale din 2019.

Reprezentantul CHP, Candan Yuceer, care a vorbit despre această chestiune, a menționat (într-un tweet de duminică) că „zeci de mii de muncitori subcontractați ar putea fi păcăliți să renunțe la drepturile și beneficiile lor pe viitor”.

Deniz Yıldırım, de la Ziarul ABC, susține că toate noile reglementări legale ale recentelor decrete sunt pur simbolice, deoarece punerea în aplicare a decretelor guvernamentale ar înseamnă încetarea din funcție Parlamentului.


SURSA: https://ahvalnews.com/decree-laws/new-govt-decrees-pave-way-militia-forces-granting-immunity-civilians-suppressing-terror

 

 

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută.