22 C
București
vineri, septembrie 25, 2020

(Turcia)- Noi decrete guvernamentale în sprijinul grupărilor paramilitare, acordând, printre altele, imunitate civililor care au contribuit la „suprimarea terorii”

Cele mai recente decrete guvernamentale, emise în contextul stării de urgență din Turcia, au fost publicate în Monitorul Oficial duminica trecută. Urmarea aplicării acestora e faptul că, pe de o parte, mii de funcționari publici își vor pierde locurile de muncă. Pe de altă parte, decretele vor acorda imunitate legală „celor care au ieșit pe străzi în timpul puciului eșuat”, precum și acelora care au „luptat contra terorii”.

De asemenea, suspecții care sunt judecați în legătură cu tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016 vor fi obligați – după cum s-a decretat oficial – să poarte același tip de uniformă de culoare maronie,atunci când compar în faţa instanţei.

Experții au remarcat faptul că cele mai recente decrete guvernamentale – id est decretele nr. 695 și nr. 696 – caută să transfere autoritatea legislativă a Parlamentului președintelui Erdogan.

În articolul 121 al Decretului nr. 696 se afirmă că „indiferent de existenta sau absența unei titulaturi ori datorii oficiale”, vor fi scutite de judecată „acele persoane care au acționat în scopul suprimării tentativei de lovitură de stat și a actelor de terorism comise pe 15 iulie 2016, precum și a acțiunilor care au rezultat în urma acestor evenimente”.

Un expert proeminent din domeniul dreptului, Kerem Altıparmak, a declarat duminică pe Twitter faptul că „odată cu schimbările care au survenit pe fondul noului decret, s-a acordat imunitate legală absolută în cazul oricărei omucideri și a oricărui incident soldat cu vătămare corporală care a avut loc în noaptea de 15 iulie, scutindu-i pe cei vinovați de suportarea oricăror consecințe.”

Îndreptându-ne atenția către experți, constatăm că decretul de mai sus „ar putea pregăti terenul pentru operarea unor forţe paramilitare pro-guvernamentale în deplină legalitate, accentuând tensiunile în sânul unei societăți deja extrem de polarizate din punct de vedere politic”, a comentat Selin Girit, reporter la BBC în Limba Turcă.

Decretele de duminică impun, de asemenea, purtarea unei uniforme pentru cei care au fost arestați sau care execută pedeapsa cu închisoarea în legătură cu infracțiunile care intră sub incidența legii privind combaterea terorismului. Noile uniforme (un fel de salopete maroniu-aurii) vor fi asigurate de instituțiile penale.

Oficialii în chestiune au indicat că persoanele obligate să poarte această uniformă vor fi numai cei suspectați de apartenența la așa-zisa Organizație Teroristă Fethullah (FETO – un nume inventat de guvern în scop pur propagandistic), ori cei care sunt acuzați că au sprijinit în vreun fel încercarea de lovitură de stat; cu toate acestea, se poate ca, pe viitor, și alții să fie incluși în lista celor forțați să o poarte.

tek tip ile ilgili görsel sonucu

Reprezentantul Partidului Popular Republican (CHP), Sezgin Tanrıkulu, a criticat noile decrete pe Twitter, menționând următoarele: „Prin impunerea unei singure uniforme standard se urmărește încălcarea demnității umane; este o practică inumană, este tortură”.

Decretele de duminică au acordat, de asemenea, angajaților subcontractați posturi permanente. Statutul 4 / C al personalului temporar a fost eliminat, fiind acordat un statut 4 / B (adică contractual) funcționarilor respectivi. Au apărut deja critici care s-au exprimat cu fermitate în această privință, precizând că o decizie luată în stare de urgență, spre deosebire de una luată în Parlament, i-ar putea priva pe lucrătorii subcontractați, pe viitor, de drepturile lor.

Numărul mare de muncitori subcontractați cărora li se acordă funcții permanente constituie obiectul uneori critici pertinente: acest fenomen este o măsură strategică a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), al cărei scop este adunarea a cât mai multor voturi înainte de alegerile generale din 2019.

Reprezentantul CHP, Candan Yuceer, care a vorbit despre această chestiune, a menționat (într-un tweet de duminică) că „zeci de mii de muncitori subcontractați ar putea fi păcăliți să renunțe la drepturile și beneficiile lor pe viitor”.

Deniz Yıldırım, de la Ziarul ABC, susține că toate noile reglementări legale ale recentelor decrete sunt pur simbolice, deoarece punerea în aplicare a decretelor guvernamentale ar înseamnă încetarea din funcție Parlamentului.


SURSA: https://ahvalnews.com/decree-laws/new-govt-decrees-pave-way-militia-forces-granting-immunity-civilians-suppressing-terror

 

 

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Agentul turc susține că a fost pus de Turcia să asasineze un politician kurd din Austria

Un argent turc care care lucrează pentru serviciul național de informații turc MİT s-a autodenunțat la autoritățile austriece că i s-a ordonat, în august, să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează Ahval News.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată