luni, ianuarie 11, 2021

(Turcia)- Noi decrete guvernamentale în sprijinul grupărilor paramilitare, acordând, printre altele, imunitate civililor care au contribuit la „suprimarea terorii”

Cele mai recente decrete guvernamentale, emise în contextul stării de urgență din Turcia, au fost publicate în Monitorul Oficial duminica trecută. Urmarea aplicării acestora e faptul că, pe de o parte, mii de funcționari publici își vor pierde locurile de muncă. Pe de altă parte, decretele vor acorda imunitate legală „celor care au ieșit pe străzi în timpul puciului eșuat”, precum și acelora care au „luptat contra terorii”.

De asemenea, suspecții care sunt judecați în legătură cu tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016 vor fi obligați – după cum s-a decretat oficial – să poarte același tip de uniformă de culoare maronie,atunci când compar în faţa instanţei.

Experții au remarcat faptul că cele mai recente decrete guvernamentale – id est decretele nr. 695 și nr. 696 – caută să transfere autoritatea legislativă a Parlamentului președintelui Erdogan.

În articolul 121 al Decretului nr. 696 se afirmă că „indiferent de existenta sau absența unei titulaturi ori datorii oficiale”, vor fi scutite de judecată „acele persoane care au acționat în scopul suprimării tentativei de lovitură de stat și a actelor de terorism comise pe 15 iulie 2016, precum și a acțiunilor care au rezultat în urma acestor evenimente”.

Un expert proeminent din domeniul dreptului, Kerem Altıparmak, a declarat duminică pe Twitter faptul că „odată cu schimbările care au survenit pe fondul noului decret, s-a acordat imunitate legală absolută în cazul oricărei omucideri și a oricărui incident soldat cu vătămare corporală care a avut loc în noaptea de 15 iulie, scutindu-i pe cei vinovați de suportarea oricăror consecințe.”

Îndreptându-ne atenția către experți, constatăm că decretul de mai sus „ar putea pregăti terenul pentru operarea unor forţe paramilitare pro-guvernamentale în deplină legalitate, accentuând tensiunile în sânul unei societăți deja extrem de polarizate din punct de vedere politic”, a comentat Selin Girit, reporter la BBC în Limba Turcă.

Decretele de duminică impun, de asemenea, purtarea unei uniforme pentru cei care au fost arestați sau care execută pedeapsa cu închisoarea în legătură cu infracțiunile care intră sub incidența legii privind combaterea terorismului. Noile uniforme (un fel de salopete maroniu-aurii) vor fi asigurate de instituțiile penale.

Oficialii în chestiune au indicat că persoanele obligate să poarte această uniformă vor fi numai cei suspectați de apartenența la așa-zisa Organizație Teroristă Fethullah (FETO – un nume inventat de guvern în scop pur propagandistic), ori cei care sunt acuzați că au sprijinit în vreun fel încercarea de lovitură de stat; cu toate acestea, se poate ca, pe viitor, și alții să fie incluși în lista celor forțați să o poarte.

tek tip ile ilgili görsel sonucu

Reprezentantul Partidului Popular Republican (CHP), Sezgin Tanrıkulu, a criticat noile decrete pe Twitter, menționând următoarele: „Prin impunerea unei singure uniforme standard se urmărește încălcarea demnității umane; este o practică inumană, este tortură”.

Decretele de duminică au acordat, de asemenea, angajaților subcontractați posturi permanente. Statutul 4 / C al personalului temporar a fost eliminat, fiind acordat un statut 4 / B (adică contractual) funcționarilor respectivi. Au apărut deja critici care s-au exprimat cu fermitate în această privință, precizând că o decizie luată în stare de urgență, spre deosebire de una luată în Parlament, i-ar putea priva pe lucrătorii subcontractați, pe viitor, de drepturile lor.

Numărul mare de muncitori subcontractați cărora li se acordă funcții permanente constituie obiectul uneori critici pertinente: acest fenomen este o măsură strategică a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), al cărei scop este adunarea a cât mai multor voturi înainte de alegerile generale din 2019.

Reprezentantul CHP, Candan Yuceer, care a vorbit despre această chestiune, a menționat (într-un tweet de duminică) că „zeci de mii de muncitori subcontractați ar putea fi păcăliți să renunțe la drepturile și beneficiile lor pe viitor”.

Deniz Yıldırım, de la Ziarul ABC, susține că toate noile reglementări legale ale recentelor decrete sunt pur simbolice, deoarece punerea în aplicare a decretelor guvernamentale ar înseamnă încetarea din funcție Parlamentului.


SURSA: https://ahvalnews.com/decree-laws/new-govt-decrees-pave-way-militia-forces-granting-immunity-civilians-suppressing-terror

 

 

“Arta de a trăi împreună”: Premii în valoarea de 1.000 de lei pentru cel bun eseu

Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU) organizează, în parteneriat cu Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” concursul de eseuri cu tema „Arta de a trăi împreună”.

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

Turcia a interzis reclamele pentru platformele de socializare, inclusiv Facebook

Turcia a interzis reclame pentru campaniile de social media ca parte a noii reglementări privind social media,

Turcia: 92 de ofițeri condamnați pe viață pentru lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016

Cea mai recentă audiere din procesul a 132 de militari, inclusiv ofițeri de rang înalt al Forțelor Armate Turcești (TSK), a avut loc pe 31 decembrie, la Înalta Curte Penală din Ankara.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

COVID-19: Turcia ar putea elimina restricțiile pe 15 februarie

Membrul Necmi İlhan susține că numărul pacienților cu COVID-19 a înregistrat o scădere bruscă în ultima lună în urma măsurilor de prevenire impuse.

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.