Zaman Romania

Turcia modifică condițiile pentru acordarea cetățeniei prin investiții

Turcia a anunţat noile condiții pentru acordarea cetățeniei prin investiții, conform Duvar English.

Pentru a dobândi cetăţenia turcă, străinii trebuie să investească valută străină, iar pentru a obține un pașaport turcesc, trebuie să investească cel puțin 500.000 de dolari în țară sau să cumperi un imobil în valoare de peste 250.000 de dolari.

Anterior, pentru a câștiga cetățenia turcă prin investiții, se putea investi în valută străină sau echivalentul în lire turcești. 

Valuta străină obținută din vânzarea proprietății către străini va fi vândută Băncii Centrale printr-o bancă locală și convertită în lire turcești.

În ciuda noii cerințe, valoarea monetară a investiției necesare nu s-a schimbat. Potrivit unui anexe la anunț, moneda străină va fi depusă în băncile turcești și trebuie păstrată în lire turcești în țară. Banii trebuie să rămână în țară minim trei ani.

Printre cei eligibili pentru cetățenie se numără cei care au făcut o investiție de cel puțin 500.000 de dolari în țară, cei care au cheltuit cel puțin 250.000 dolari pe proprietăți în Turcia și au păstrat acea proprietate timp de cel puțin trei ani.

Această decizie vine pe fondul unei crize economice din Turcia și al epuizării rezervelor Băncii Centrale. Potrivit Reuters, rezervele Băncii Centrale se situau în urmă cu o săptămână la cel mai scăzut nivel din 2002.