Zaman Romania

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Ministerul Educației din Turcia va plăti 1,7 milioane de lire turcești (220.000 de dolari) daune unui student care a sărit de pe un balcon după ce a fost „umilit” de directoare cu privire la zvonurile că adolescentul ar fi fost văzut sărutându o fată, relatează Duvar English.

Curte administrativă Hatay a decis pe 8 iulie 2020 că Ministerul Educației ar trebui să plătească studentului bărbat 1,4 milioane de lire în daune pentru „vătămare permanentă, incapacitate de muncă”. 

Curtea a decis, de asemenea, ca familia studentului să fie plătită cu 109.000 de lire în costurile de tratament pentru adolescent, precum și un total de 210.000 de lire în daune emoționale.

Ce s-a întâmplat?

Doi elevi au fost chemați la biroul directorului de la liceu pe 9 decembrie 2015, când au circulat zvonuri că cei doi au fost văzuți sărutându-se în incinta școlii din provincia sudică Hatay.

„Povestește-mi despre prostia pe care ai făcut-o. V-ați sărutat ”, le-ar fi spus directorului Ayșe Ersoy elevilor. 

Pe de altă parte, profesorul Nevin Ayan l-a amenințat pe student cu exmatricularea,întrebându-l ce ar crede dacă sora lui ar fi prins sărutându-se la școală.

În urma acestor evenimente, băiatul a încercat să se sinucidă sărind pe un balcon în acea zi, devenind paralizat 93%.

Procuratura a lansat o anchetă cu privire la încercarea de sinucidere a adolescentului și la întâlnirea cu directorul care a precedat-o, respingând cazul pe motiv că Ersoy nu a făcut nicio declarație pentru a încuraja sinuciderea.

Un al doilea raport despre eveniment, pregătit în 2016, a arătat că directorul „a folosit de fapt declarații acuzatoare care ar fi putut să-l umilească pe H.İ. pe o chestiune atât de delicată precum relațiile intersexuale ”, observând sensibilitatea emoțională a grupului de vârstă al elevului.

Între timp, directorul școlii Ersoy și profesorul Ayan au fost găsiți responsabili.