miercuri, mai 22, 2024

Turcia: Liderii principalului partid pro-kurd, arestați preventiv

Cei doi copreședinți și mai mulți deputați ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principalul partid pro-kurd din Turcia, au fost arestați preventiv în cursul nopții de joi spre vineri, măsură care riscă să crească tensiunile în sud-estul țării cu populație majoritar kurdă, relatează AFP.

Selahattin Demirtas și Figen Yuksekdag, care conduc împreună HDP, au fost reținuți în cadrul unei anchete „antiteroriste” legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit agenției de presă Anadolu.

Aceste arestări, ordonate de parchetul din Diyarbakir (sud-est), constituie o acțiune fără precedent împotriva HDP, partid care se opune ferm președintelui Recep Tayyip Erdogan. Cu 59 de deputați, HDP este a treia forță parlamentară a țării.

În total, cel puțin 11 deputați ai HDP au fost arestați preventiv, potrivit unei liste difuzate de partid și de Ministerul de Interne. Printre ei figurează personalități de renume, precum Idris Baluken, președintele grupului parlamentar HDP, și Sirri Sureyya Önder, influent militant pentru cauza kurdă.

O percheziție era în curs de desfășurare în jurul orei locale 04:00 (01:00 GMT) la sediul central al HDP din Ankara, conform unor imagini transmise în direct de canalul de știri NTV.

„HDP lansează un apel comunității internaționale să reacționeze împotriva acestei lovituri din partea regimului Erdogan”, a declarat partidul pe contul său Twitter.

Această vastă razie nocturnă intervine într-un context foarte tensionat în sud-estul țării, cu populație majoritar kurdă, însângerat de lupte cotidiene între forțele de securitate și membri ai PKK, organizație declarată „teroristă” de Ankara, Washington și Bruxelles.

Cei doi lideri partidului — Demirtas și Yuksekdag — fac obiectul mai multor anchete pentru presupuse legături cu rebelii kurzi. Potrivit Anadolu, reținerea lor în arest preventiv a fost decisă după ce ei ar fi refuzat să răspundă unor convocări judiciare.

Această arestare intervine în contextul stării de urgență instituite în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie. Unele organizații neguvernamentale acuză autoritățile turce de persecutarea canalelor media critice și oponenților sub pretextul urmăririi presupușilor puciști.

„O veste foarte proastă vine din Turcia. Din nou. În acest moment, membri ai HDP din Parlament sunt pe cale să fie arestați”, și-a exprimat regretul pe Twitter Kati Piri, raportor al Parlamentului European privind Turcia.

Președintele Erdogan consideră HDP ca fiind strâns legat de PKK și a declarat că nu va mai lua în considerare această formațiune ca interlocutor legitim, calificandu-i cu regularitate pe membrii săi drept „teroriști”.

În luna mai, Parlamentul turc a votat ridicarea imunității deputaților amenințați de urmăriri judiciare, măsură contestată care îi viza pe aleșii din HDP.

„Cei care vor să ne interogheze vor trebui să ne ducă cu forța. Noi nu vom merge de bună voie”, declarase atunci Demirtas.

Selahattin Demirtas, numit uneori „Obama kurd” datorită carismei sale, a fost considerat mult timp un potențial rival al lui Erdogan pe scena politică dominată de șeful statului turc.

Sub conducerea sa, HDP și-a extins baza electorală dincolo de comunitatea kurdă din Turcia (15 milioane de persoane) și s-a transformat într-un partid modern, orientat spre probleme sociale și deschis femeilor și tuturor minorităților.

După intrarea HDP în Parlament, în iunie 2015, premieră care a contribuit la privarea Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, aflat la putere) de majoritatea absolută, Erdogan a făcut din Demirtas ținta sa, multiplicându-și atacurile personale și acuzațiile de legături cu PKK.

HDP dezminte însă că ar fi „aripa politică” a PKK și îl acuză pe Erdogan că vrea să instaureze un regim dictatorial în Turcia.

(AGERPRES)

 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.