vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: Liderii principalului partid pro-kurd, arestați preventiv

Cei doi copreședinți și mai mulți deputați ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), principalul partid pro-kurd din Turcia, au fost arestați preventiv în cursul nopții de joi spre vineri, măsură care riscă să crească tensiunile în sud-estul țării cu populație majoritar kurdă, relatează AFP.

Selahattin Demirtas și Figen Yuksekdag, care conduc împreună HDP, au fost reținuți în cadrul unei anchete „antiteroriste” legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), potrivit agenției de presă Anadolu.

Aceste arestări, ordonate de parchetul din Diyarbakir (sud-est), constituie o acțiune fără precedent împotriva HDP, partid care se opune ferm președintelui Recep Tayyip Erdogan. Cu 59 de deputați, HDP este a treia forță parlamentară a țării.

În total, cel puțin 11 deputați ai HDP au fost arestați preventiv, potrivit unei liste difuzate de partid și de Ministerul de Interne. Printre ei figurează personalități de renume, precum Idris Baluken, președintele grupului parlamentar HDP, și Sirri Sureyya Önder, influent militant pentru cauza kurdă.

O percheziție era în curs de desfășurare în jurul orei locale 04:00 (01:00 GMT) la sediul central al HDP din Ankara, conform unor imagini transmise în direct de canalul de știri NTV.

„HDP lansează un apel comunității internaționale să reacționeze împotriva acestei lovituri din partea regimului Erdogan”, a declarat partidul pe contul său Twitter.

Această vastă razie nocturnă intervine într-un context foarte tensionat în sud-estul țării, cu populație majoritar kurdă, însângerat de lupte cotidiene între forțele de securitate și membri ai PKK, organizație declarată „teroristă” de Ankara, Washington și Bruxelles.

Cei doi lideri partidului — Demirtas și Yuksekdag — fac obiectul mai multor anchete pentru presupuse legături cu rebelii kurzi. Potrivit Anadolu, reținerea lor în arest preventiv a fost decisă după ce ei ar fi refuzat să răspundă unor convocări judiciare.

Această arestare intervine în contextul stării de urgență instituite în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie. Unele organizații neguvernamentale acuză autoritățile turce de persecutarea canalelor media critice și oponenților sub pretextul urmăririi presupușilor puciști.

„O veste foarte proastă vine din Turcia. Din nou. În acest moment, membri ai HDP din Parlament sunt pe cale să fie arestați”, și-a exprimat regretul pe Twitter Kati Piri, raportor al Parlamentului European privind Turcia.

Președintele Erdogan consideră HDP ca fiind strâns legat de PKK și a declarat că nu va mai lua în considerare această formațiune ca interlocutor legitim, calificandu-i cu regularitate pe membrii săi drept „teroriști”.

În luna mai, Parlamentul turc a votat ridicarea imunității deputaților amenințați de urmăriri judiciare, măsură contestată care îi viza pe aleșii din HDP.

„Cei care vor să ne interogheze vor trebui să ne ducă cu forța. Noi nu vom merge de bună voie”, declarase atunci Demirtas.

Selahattin Demirtas, numit uneori „Obama kurd” datorită carismei sale, a fost considerat mult timp un potențial rival al lui Erdogan pe scena politică dominată de șeful statului turc.

Sub conducerea sa, HDP și-a extins baza electorală dincolo de comunitatea kurdă din Turcia (15 milioane de persoane) și s-a transformat într-un partid modern, orientat spre probleme sociale și deschis femeilor și tuturor minorităților.

După intrarea HDP în Parlament, în iunie 2015, premieră care a contribuit la privarea Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, aflat la putere) de majoritatea absolută, Erdogan a făcut din Demirtas ținta sa, multiplicându-și atacurile personale și acuzațiile de legături cu PKK.

HDP dezminte însă că ar fi „aripa politică” a PKK și îl acuză pe Erdogan că vrea să instaureze un regim dictatorial în Turcia.

(AGERPRES)

 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.