marți, martie 26, 2024

TURCİA: LİBERTATE CONDİŢİONATĂ PENTRU UN CARİCATURİST CRİTİC AL PREŞEDİNTELUİ ERDOGAN

Un tribunal turc a ordonat marţi punerea în libertate sub control judiciar a unui caricaturist închis cu o zi înainte pentru că l-a criticat în lucrările sale pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, au informat media turce, potrivit AFP.

Nuri Kurtcebe, un autor de romane grafice şi caricaturist în vârstă de 69 de ani, a fost plasat luni în arest la Yalova (nord-vest) pentru a efectua o pedeapsă de 14 luni de închisoare pentru „insultă la adresa şefului statului”.

karikatürist nuri kurtçebe ile ilgili görsel sonucuUn tribunal a decisă însă marţi seară punerea lui în libertate sub control judiciar, a transmis agenţia de presă Dogan, citându-l pe avocatul său.

„Clientul meu Nuri Kurtcebe îşi va relua lucrul, desenele şi caricaturile sale după ce a fost lipsit de creioane şi cerneală timp de două zile”, a declarat Erdem Akyuz, citat de Dogan.

Kurtcebe a fost condamnat în 2017 la peste un an şi două luni de închisoare pentru o serie de caricaturi publicate în 2015 care îl înfăţişau pe Erdogan.

Luni, el a fost reţinut şi încarcerat pentru a efectua această pedeapsă, după respingerea apelului său.

Kurtcebe este cunoscut mai ales în Turcia pentru caricaturile sale usturătoare publicate de mai multe jurnale şi reviste cu începere din anii 1970 care i-au adus numeroase premii.

În 2001, el a adaptat în roman grafic o epopee a poetului Nazim Hikmet (1902-1963) povestind războiul de independenţă turc condus de Mustafa Kemal care a dus la naşterea Turciei moderne în 1923.

Turcia este frecvent criticată de organizaţiile pentru apărarea libertăţii de exprimare care denunţă arestările pentru insultă la adresa lui Erdogan ce s-au înmulţit în ultimii ani.

Pe de altă parte, autorităţile turce şi-au înmulţit punerile sub acuzare ale jurnaliştilor şi colaboratorilor de presă, mai ales după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016. (AGERPRES)

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.