joi, martie 28, 2024

Turcia își intensifică operațiunile de spionaj împotriva militarilor săi din străinătate

Armata turcă și-a instruit ofițerii de la bazele NATO din străinătate să-i caute și să-i urmărească atent pe soldații dispăruți, inclusiv pe cei care au plecat din armată după tentativa de lovitură de stat de anul trecut și campania de reprimare lansată ulterior de guvern, conform unor informații apărute în media, preluate de DPA.

După puciul eșuat, peste 100.000 de persoane au fost eliminate din funcții publice și din armată, în timp ce circa 50.000 sunt în închisoare. Mulți spun că nu au nicio legătură cu tentativa de puci.

Un ordin datat 9 iunie le cere ofițerilor să adune toate posibilele informații despre foștii lor colegi, conform unor relatări apărute miercuri în ziarul german Sueddeutsche Zeitung, precum și pe rețelele NDR și WDR.

Mai exact, Ankara vrea să afle unde locuiesc dezertorii, dacă au aplicat pentru azil și dacă sunt în contact cu guverne sau media occidentale.

În afară de ofițerii de la bazele NATO, ordinul de spionaj ar fi fost trimis tuturor unităților militare turce din străinătate, ajungând astfel de sute de destinatari.

După tentativa de puci din luna iulie anul trecut, zeci de diplomați turci și membri ai armatei au cerut azil în Germania și în alte țări sau au decis să nu se mai întoarcă în Turcia de teama persecuțiilor politice.

Anul trecut, guvernul turc a instaurat o amplă stare de urgență care permite puterii să conducă prin decrete. (Agerpres)

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).