Zaman Romania

Turcia: Inflația scade în mod neașteptat la 16,6%. Prețurile continuă să crească

Luna trecută inflația a scăzut față de cea de anul trecut (  de la cât fusese , adică 17,1 %  ) potrivit datelor publicate joi de Institutul de Statistică Turc, citează Ahval News.

Un sondaj Reuters realizat de 15 economiști a prezis o inflație,pentru luna  mai, cu 17,25% mai mare , iar cea mai mică estimare a economiștilor  a fost  o inflație de 16,94%.

Banca centrală a Turciei încearcă să încetinească inflația către un obiectiv pe termen mediu de 5%, dar se confruntă cu presiuni din partea guvernului pentru a reduce rata dobânzii de referință de 19%.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care a demis trei guvernatori ai băncilor centrale în mai puțin de trei ani, a declarat săptămâna aceasta că este imperativ ca ratele să fie reduse în iulie sau august.

Lira a scăzut , marți, față de dolar,  la un nivel record de 8,8 în urma comentariilor lui Erdoğan. Joi, moneda se tranzacționa ușor, la 8,63 pentru un  dolar.

Inflația prețurilor de producție (IPP) s-a accelerat la 38,3 la sută anual față de cât fusese ,  35,2% în aprilie, a spus institutul.