sâmbătă, februarie 4, 2023

Turcia în top 3 în lume în raportul distribuției inegală a bogăției

Turcia s-a clasat în top 3 din 161 de țări, în clasamentul general al distribuției inegale a bogăției, conform Bianet.org

Potrivit unui nou raport Oxfam, 1 la sută din populație deține 41 la sută din bogăția totală a țării.

Clasamentul general al Turciei în indice, în comparație cu alte țări este cel mai scăzut. În plus, când vine vorba de cheltuieli sociale, Turcia are una dintre cele mai joase indice.

În ceea ce privește Turcia, raportul a indicat că se numără printre ultimele 10 țări în ceea ce privește drepturile sindicale. În plus, când vine vorba de naștere, concediu de paternitate rămâne limitat la câteva zile, iar femeile pot primi doar 2/3 din salariu în timpul concediului de maternitate.

Turcia și-a majorat impozitul pe profit și cotele de impozit pe venit în ultimii doi ani, însă cotele de colectare a acestor impozite sunt slabe (17 la sută, respectiv 16 la sută). Prin urmare, efectul impozitelor asupra reducerii inegalității este încă scăzut, marcând Turcia la un nivel scăzut pe locul 114 în această categorie.

Când vine vorba de raportul dintre salariul minim și produsul intern brut pe cap de locuitor. Turcia a cunoscut o scădere severă, deoarece raportul dintre salariul minim și venitul intern brut pe cap de locuitor a scăzut de la 60% la 50% în ultimii doi ani.

Sărăcia la un nivel record

Conform Indexului 2022 al angajamentelor pentru reducerea inegalității (Indexul CRI) al Oxfam și Development Finance International (DFI), inegalitățile economice au explodat atât în ​​țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare în timpul pandemiei începând cu 2020.

 Majoritate a țărilor și-au redus cheltuielile pentru sănătate , educație și protecție socială, în ciuda celei mai grave crize de sănătate din ultimul secol.

Indicele 2022 de angajament pentru reducerea inegalității (CRI) acoperă politicile și acțiunile de cheltuieli, taxe și de muncă ale 161 în perioada 2020-2022, primii doi ani ai pandemiei. În această perioadă, sărăcia a crescut la un nivel record, iar muncitorii s-au luptat cu creșteri fără precedent de prețuri. 143 din 161 de țări au menținut cotele de impozitare pentru cei mai bogați la același nivel, în timp ce 11 țări le-au redus.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.