Turcia s-a clasat în top 3 din 161 de țări, în clasamentul general al distribuției inegale a bogăției, conform Bianet.org
Potrivit unui nou raport Oxfam, 1 la sută din populație deține 41 la sută din bogăția totală a țării.
Clasamentul general al Turciei în indice, în comparație cu alte țări este cel mai scăzut. În plus, când vine vorba de cheltuieli sociale, Turcia are una dintre cele mai joase indice.
În ceea ce privește Turcia, raportul a indicat că se numără printre ultimele 10 țări în ceea ce privește drepturile sindicale. În plus, când vine vorba de naștere, concediu de paternitate rămâne limitat la câteva zile, iar femeile pot primi doar 2/3 din salariu în timpul concediului de maternitate.
Turcia și-a majorat impozitul pe profit și cotele de impozit pe venit în ultimii doi ani, însă cotele de colectare a acestor impozite sunt slabe (17 la sută, respectiv 16 la sută). Prin urmare, efectul impozitelor asupra reducerii inegalității este încă scăzut, marcând Turcia la un nivel scăzut pe locul 114 în această categorie.
Când vine vorba de raportul dintre salariul minim și produsul intern brut pe cap de locuitor. Turcia a cunoscut o scădere severă, deoarece raportul dintre salariul minim și venitul intern brut pe cap de locuitor a scăzut de la 60% la 50% în ultimii doi ani.
Sărăcia la un nivel record
Conform Indexului 2022 al angajamentelor pentru reducerea inegalității (Indexul CRI) al Oxfam și Development Finance International (DFI), inegalitățile economice au explodat atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare în timpul pandemiei începând cu 2020.
Majoritate a țărilor și-au redus cheltuielile pentru sănătate , educație și protecție socială, în ciuda celei mai grave crize de sănătate din ultimul secol.
Indicele 2022 de angajament pentru reducerea inegalității (CRI) acoperă politicile și acțiunile de cheltuieli, taxe și de muncă ale 161 în perioada 2020-2022, primii doi ani ai pandemiei. În această perioadă, sărăcia a crescut la un nivel record, iar muncitorii s-au luptat cu creșteri fără precedent de prețuri. 143 din 161 de țări au menținut cotele de impozitare pentru cei mai bogați la același nivel, în timp ce 11 țări le-au redus.