Zaman Romania

Turcia: Importul de aur a crescut cu peste 500 de la sută

Ministerul Comerțului a anunțat, marți, că importurile de aur ale țării au crescut cu peste 500 la sută, în timp ce inflația anuală a atins un nou record, conform Ahval News.

Băncile furnizoare de aur au redus transporturile către India și s-au concentrat mai mult pe China și Turcia, importul crescând cu 543%, cu 3,1 miliarde de dolari în septembrie.

„Cumpărătorii din China și Turcia plătesc acum o primă foarte mare. Nu există nicio comparație atunci când o echivalăm cu piața indiană”, conform comunicatului.

Ministerul Comerțului, într-un comunicat, a explicat că exporturile au crescut cu 9,2%, până la 22,62 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut cu 41,5%, până la 33 de miliarde de dolari.

Importurile de energie au crescut cu 115%, până la 9,56 miliarde de dolari luna trecută, ceea ce a marcat cel mai ridicat nivel lunar înregistrat.

Cele mai recente date de la minister arată că importurile de energie au reprezentat aproximativ o treime din totalul importurilor în primele nouă luni ale anului. Turcia furnizează energie în principal din Rusia.

Inflația anuală în țară a fost de 83,45% în septembrie, care a marcat cel mai ridicat nivel din iulie 1998. Mai mult, prețurile transporturilor au crescut cu aproape 118%, iar alimentele și băuturile nealcoolice au crescut cu 93,05%.