În Turcia forțele de securitate și judiciare au lansat un amplu proces de lichidare a agențiilor guvernamentale după ce acestea au dezvăluit una dintre cele mai mari operațiuni de corupție (17-25 decembrie 2013) împotriva lui Erdogan și a oligarhilor din anturajul președintelui. Printr-un management dictatorial, Erdogan a pornit o vânătoare de vrajitoare împotriva jurnaliștilor din țară pentru a-și ascunde afacerile murdare. Președintele exercită presiuni asupra acestora, transformând statul într-un iad. Grupuri media care reprezentau mass-media liberă, televiziuni, ziare, precum Zaman, Samanyolu și Bugun au fost confiscate de Erdogan. Mii de jurnaliști au fost concediați.
După ce a preluat conducerea mass-mediei din țară, Erdogan o foloşete în scopul propagandei sale. În ultimii trei ani, precum Hitler, acesta a dezlănțuit un război de propagandă teribil împotriva presei opozante. Jurnaliștii care postează comentarii la adresa președintelui pe rețelele sociale precum Facebook și Twitter arestați sau anchetați deoarece acestea sunt considerate injurii împotriva președintelui. S-au anulat pașapoartele ziariștilor opozanți, restricționându-le ieșirile înafara țării, luându-le astfel cele mai importante drepturi ca viața, proprietățile materiale.
Scopul puciului înscenat a fost de a reţine jurnaliştii din opoziţie
Erdogan şi oligarhii, folosindu-se de lovitura de stat înscenată în seara de 15 iulie, au atacat în plin media din opoziţie. Conform revisei germane Focus, care precizează informaţii obţinute de la serviciile engleze, Erdogan a orchestrat această încercare de puci pentru a reduce la tăcere media opozantă, să epureze si să îndepărteze opoziţia şi să înceapă „vânătoarea de vrăjitoare”.
După încercarea de puci eşuată, Erdogan a început să aresteze toţi jurnaliştii din opoziţie, oameni din televiziune, membri mass-media, folosindu-se de vânătoarea de vrăjitoare. În ultimele zile au fost arestaţi un număr mare de jurnalişti opozanţi printre care se află şi foştii manageri ai trusturilor media sechestrate anterior de Erdogan şi anume Ziarul Zaman, Samanyolu TV, Trustul Bugun. În fiecare zi apar liste noi cu nume pentru care se emit mandate de arestare.
„Erdogan crede că democraţia este atunci când îşi aude doar voacea lui.”
Printre cei reţinuiţi se află şi jurnalişti care au luptat o viaţă pentru democraţie precum Nazlı Ilıcak în vârstă de 72 de ani, jurnalişti liberali precum Şahin Alpay, Bülent Mumay şi Arda Akin de la Hürriyet, de la Fox Tv, Ercan Gün; Erdogan a reţinut tot ce a însemnat opoziţie, indiferent de poziţie stânga sau dreapta.
Unul dintre jurnaliştii cunoscuţi în Turcia, Hasan Cemal, a reacţionat dur la valul de arestări, declarând: „Erdogan crede că democraţia este atunci când îşi aude doar voacea lui. Vocile diferite îi declară pucişti, trădători. Trebuie să fim toţi împotriva loviturii de stat civile tot mai profunde a lui Erdogan. Această lume nu va rămâne acestor despoţi.”
Epurare masivă în 10 zile
Într-o Turcie în care nici membrii Curţii Constituţionale nu sunt în siguranţă şi sunt arestaţi, şi pentru a vă arăta adevărata faţa a Turciei şi nu doar valul de arestări a jurnaliştilor vă oferim un sumar al epurării masive organizate de Regimul Erdogan:
– 13.165 de arestaţi
– 5.583 de reţinuţi
Numărul instituţilor educaţionale, universităţi, asociații și fundații închise:
– 934 şcoli
– 109 cămine
– 15 universităţi
– 104 fundaţii
– 35 de organizaţii de sănătate
– 19 sindicate
– 138.000 de studenţi rămaşi fără universitate
– 63.000 de studenţi rămaşi fără facultate
– 65.000 funcţionari concediaţi
În total 1 milion de cetăţeni au fost afectaţi de valul de epurare a lui Erdogan.
În ultimele trei zile au fost arestaţi 89 de juralişti.
Printr-un decret intrat în vigoare miercuri seara au fost închise 18 televiziuni, 45 de ziare, 23 posturi radio, 15 reviste, 3 agenţii de ştiri.