joi, mai 2, 2024

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează  Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Conform raportului Media Research Association (MEDAR, unele  dintre problemele femeilor care lucrează în mass-media sunt volumul de muncă disproporționat în comparație cu bărbații, agresiunea la locul de muncă, hărțuirea sexuală și lipsa securității locului de muncă. 

Mai multe jurnaliste susțin că industria este foarte sexistă și că există o opinie larg răspândită că doar bărbații pot fi jurnaliști. 

„Suntem respinse  de niște mijloace de informare în masă și ni se  spune că suntem femei pe care nu ne le pot trimite pentru a acoperi știrile noaptea sau în zone nesigure”,susține o jurnalistă din sudul orașului Antalya.

De asemenea, o altă femeie care lucrează în Ankara a declarat că femeile s-au confruntat cu întrebări legate de viața lor privată în interviurile de angajare. Dacă erau căsătorite sau aveau copii, erau respinse imediat. Concediul de maternitate a fost, de asemenea, o mare problemă pentru angajatori.

Autocenzura: Presiunile guvernului turc

Pe lângă toate acestea, jurnalistele  se luptă și cu represiunile guvernului turc. O jurnalistă care a rămas anonimă a povestit că trebuie să  meargă la secția de poliție o dată pe săptămână pentru a fi interogată pentru că primarul pro-guvernamental a depus în mod repetat plângeri împotriva ei.

O altă jurnalistă din orașul sudic Mersin a amintit că primăria și poliția locală i-au urmărit îndeaproape ziarul și a trimis avertismente când scria ceva critic la adresa  guvernului. 

„Acest lucru devenise atât de frecvent, încât după ceva timp am început să ne autocenzurăm”, exlamă jurnalistă.

Potrivit unui raport publicat de Uniunea Jurnaliștilor Turci (TGS) și de Comisia LGBTI, jurnalismul este o zonă dominată de bărbați în Turcia. Raportul a spus că 61% dintre femeile jurnaliste au fost intimidate și agresate. Majoritatea jurnaliștilor de sex feminin au mai spus că căsătoria și maternitatea au însemnat chiar  sfârșitul carierei lor.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.