joi, aprilie 22, 2021

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează  Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Conform raportului Media Research Association (MEDAR, unele  dintre problemele femeilor care lucrează în mass-media sunt volumul de muncă disproporționat în comparație cu bărbații, agresiunea la locul de muncă, hărțuirea sexuală și lipsa securității locului de muncă. 

Mai multe jurnaliste susțin că industria este foarte sexistă și că există o opinie larg răspândită că doar bărbații pot fi jurnaliști. 

„Suntem respinse  de niște mijloace de informare în masă și ni se  spune că suntem femei pe care nu ne le pot trimite pentru a acoperi știrile noaptea sau în zone nesigure”,susține o jurnalistă din sudul orașului Antalya.

De asemenea, o altă femeie care lucrează în Ankara a declarat că femeile s-au confruntat cu întrebări legate de viața lor privată în interviurile de angajare. Dacă erau căsătorite sau aveau copii, erau respinse imediat. Concediul de maternitate a fost, de asemenea, o mare problemă pentru angajatori.

Autocenzura: Presiunile guvernului turc

Pe lângă toate acestea, jurnalistele  se luptă și cu represiunile guvernului turc. O jurnalistă care a rămas anonimă a povestit că trebuie să  meargă la secția de poliție o dată pe săptămână pentru a fi interogată pentru că primarul pro-guvernamental a depus în mod repetat plângeri împotriva ei.

O altă jurnalistă din orașul sudic Mersin a amintit că primăria și poliția locală i-au urmărit îndeaproape ziarul și a trimis avertismente când scria ceva critic la adresa  guvernului. 

„Acest lucru devenise atât de frecvent, încât după ceva timp am început să ne autocenzurăm”, exlamă jurnalistă.

Potrivit unui raport publicat de Uniunea Jurnaliștilor Turci (TGS) și de Comisia LGBTI, jurnalismul este o zonă dominată de bărbați în Turcia. Raportul a spus că 61% dintre femeile jurnaliste au fost intimidate și agresate. Majoritatea jurnaliștilor de sex feminin au mai spus că căsătoria și maternitatea au însemnat chiar  sfârșitul carierei lor.

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Un actor turc a fost anchetat pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan pe Twitter

Genco Erkal, actor și regizor turc,a depus mărturii procurorilor la Judecătoria Çağlayan din districtul Șișli, din Istanbul, pe 19 aprilie.

6 primării sunt anchetate pentru că au ajutat cetățenii să fugă ilegal din Turcia

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că a lansat o anchetă asupra a șase primării pentru că ar fi furnizat pașapoarte de serviciu persoanelor care nu sunt eligibile din punct de vedere legal pentru a le ajuta să fugă din țară, potrivit Turkish Minutes.

O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.