luni, ianuarie 18, 2021

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează  Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Conform raportului Media Research Association (MEDAR, unele  dintre problemele femeilor care lucrează în mass-media sunt volumul de muncă disproporționat în comparație cu bărbații, agresiunea la locul de muncă, hărțuirea sexuală și lipsa securității locului de muncă. 

Mai multe jurnaliste susțin că industria este foarte sexistă și că există o opinie larg răspândită că doar bărbații pot fi jurnaliști. 

„Suntem respinse  de niște mijloace de informare în masă și ni se  spune că suntem femei pe care nu ne le pot trimite pentru a acoperi știrile noaptea sau în zone nesigure”,susține o jurnalistă din sudul orașului Antalya.

De asemenea, o altă femeie care lucrează în Ankara a declarat că femeile s-au confruntat cu întrebări legate de viața lor privată în interviurile de angajare. Dacă erau căsătorite sau aveau copii, erau respinse imediat. Concediul de maternitate a fost, de asemenea, o mare problemă pentru angajatori.

Autocenzura: Presiunile guvernului turc

Pe lângă toate acestea, jurnalistele  se luptă și cu represiunile guvernului turc. O jurnalistă care a rămas anonimă a povestit că trebuie să  meargă la secția de poliție o dată pe săptămână pentru a fi interogată pentru că primarul pro-guvernamental a depus în mod repetat plângeri împotriva ei.

O altă jurnalistă din orașul sudic Mersin a amintit că primăria și poliția locală i-au urmărit îndeaproape ziarul și a trimis avertismente când scria ceva critic la adresa  guvernului. 

„Acest lucru devenise atât de frecvent, încât după ceva timp am început să ne autocenzurăm”, exlamă jurnalistă.

Potrivit unui raport publicat de Uniunea Jurnaliștilor Turci (TGS) și de Comisia LGBTI, jurnalismul este o zonă dominată de bărbați în Turcia. Raportul a spus că 61% dintre femeile jurnaliste au fost intimidate și agresate. Majoritatea jurnaliștilor de sex feminin au mai spus că căsătoria și maternitatea au însemnat chiar  sfârșitul carierei lor.

Un turc acuzat că a spionat pentru Erdoğan a fost expulzat din Austria

Un turc acuzat de spionaj în numele unui stat străin, care a susținut că i s-a ordonat asasinarea politicienilor austrieci, a fost...

Victimă a epurării guvernului turc îngropată în grabă. Soțul încarcerat nu a avut voie să participe la înmormântare

O fostă profesoară concediată de la locul de muncă prin decret a murit, pe 12 ianuarie, din cauza mai multor probleme de sănătate și a fost îngropată în grabă fără să-i ofere soțului ei încarcerat posibilitatea de a participa la înmormântarea ei,

Turcia:Condamnat la peste 1.000 de ani de închisoare

Liderul unui cultului și controversatul autor Adnan Oktar, cunoscut și sub numele de Harun Yahya a fost judecat, împreună cu alți 235 de inculpați în fața instituțiilor de executare penală Silivri, din Istanbul.

Turcia deschide anchetă și suspendă nouă regulă a WhatsApp

Autoritatea turcă pentru concurență a deschis, luni, o anchetă cu privire la Facebook și WhatsApp.

Turcia: Prețurile la alimente au crescut cu 33%

Coșul de cumpărături a lui Aysel Gündoğdu, specializat în domeniul bancar și al asigurărilor, include ouă, brânză, ulei și paste.

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Cetățean anchetat că l-ar fi jignit pe ministrul de interne: “Taci, chelule”

După ce avocatul Tugay Bek a fost acuzat că a „insultat un oficial public”, unul dintre clienții lui este anchetat că a afirmat că ministrul de Interne Süleyman Soylu este o „persoana cu chelie”.

VIDEO. Comentariu integral la adresa lui Șumudică: “Țigănie… Hai să spun cerșător!”

Comentatorul turc, Erman Toroglu a stârnit un val de controverse după ce a criticat declarațiile de presă a antrenorului român, Marius Șumudică