sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează  Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Conform raportului Media Research Association (MEDAR, unele  dintre problemele femeilor care lucrează în mass-media sunt volumul de muncă disproporționat în comparație cu bărbații, agresiunea la locul de muncă, hărțuirea sexuală și lipsa securității locului de muncă. 

Mai multe jurnaliste susțin că industria este foarte sexistă și că există o opinie larg răspândită că doar bărbații pot fi jurnaliști. 

„Suntem respinse  de niște mijloace de informare în masă și ni se  spune că suntem femei pe care nu ne le pot trimite pentru a acoperi știrile noaptea sau în zone nesigure”,susține o jurnalistă din sudul orașului Antalya.

De asemenea, o altă femeie care lucrează în Ankara a declarat că femeile s-au confruntat cu întrebări legate de viața lor privată în interviurile de angajare. Dacă erau căsătorite sau aveau copii, erau respinse imediat. Concediul de maternitate a fost, de asemenea, o mare problemă pentru angajatori.

Autocenzura: Presiunile guvernului turc

Pe lângă toate acestea, jurnalistele  se luptă și cu represiunile guvernului turc. O jurnalistă care a rămas anonimă a povestit că trebuie să  meargă la secția de poliție o dată pe săptămână pentru a fi interogată pentru că primarul pro-guvernamental a depus în mod repetat plângeri împotriva ei.

O altă jurnalistă din orașul sudic Mersin a amintit că primăria și poliția locală i-au urmărit îndeaproape ziarul și a trimis avertismente când scria ceva critic la adresa  guvernului. 

„Acest lucru devenise atât de frecvent, încât după ceva timp am început să ne autocenzurăm”, exlamă jurnalistă.

Potrivit unui raport publicat de Uniunea Jurnaliștilor Turci (TGS) și de Comisia LGBTI, jurnalismul este o zonă dominată de bărbați în Turcia. Raportul a spus că 61% dintre femeile jurnaliste au fost intimidate și agresate. Majoritatea jurnaliștilor de sex feminin au mai spus că căsătoria și maternitatea au însemnat chiar  sfârșitul carierei lor.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.