Zaman Romania

Turcia: Femeia de 96 de ani anchetată pentru „insultarea președintelui”

Procurorii turci au judecat o femeie, în vârstă de 96 de ani, fără răspundere penală pentru „insultarea președintelui”, conform Duvar English.

Plângerea împotriva lui Aliye Yavaşsu, care locuieşte în provincia de sud-est a districtului Siverek, din Şanlıurfa, într-un container de 20 de metri pătraţi, a fost depusă de o persoană cunoscută sub numele de M.İ. cu Parchetul Şef Şanlıurfa.

Acuzațiile se referă la observația femeii într-un videoclip care a fost înregistrat și publicat pe rețelele de socializare fără aprobarea ei, în 9 ianuarie 2019.

Procuratura din Siverek a pregătit ulterior un rechizitoriu împotriva femeii, susținând că aceasta a „folosit remarci care pot ofensa onoarea și respectabilitatea președintelui”.

Procurorii au cerut implementarea „măsurilor de securitate pe motive de sănătate mintală a femeii”

Procurorii au declarat instanței că femeia a prezentat un raport spitalicesc prin care o scutește de la răspundere penală și a cerut implementarea „măsurilor de siguranță aplicate în mod special pacienților bolnavi mintal”.

Instanța a decis că femeia nu are răspundere penală și a ordonat autorităților să o plaseze în „cea mai apropiată instituție de sănătate de înaltă securitate pentru tratament”. În ciuda observației „cea mai apropiată instituție sanitară” a instanței, procurorii au cerut ca Yavașsu să fie trimis la Spitalul Orășenesc Kayseri, la care avocatul femeii a depus contestație.

Cerând ca instanța să ridice măsurile de securitate, recursul avocatului a reținut că transferul femeii în alt oraș va dura opt ore și o va „tortura” fizic.

 „A trimite această bătrână, care își așteaptă moartea în patul ei, într-un oraș pe care nu-l cunoaște, nu ar fi altfel decât îngroparea de vie”, a afirmat avocatul, Celil Tanıș.

Acuzații pentru insultarea președintelui a crescut din 2015, cu punctul culminant în 2016, când a avut loc puciul eșuat.

Mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de „insultare” a președintelui Recep Tayyip Erdogan în cei șapte ani de când acesta a trecut de la funcția de prim-ministru la președinte.

În 2020, au fost declanșate 31.297 de investigații în legătură cu acuzația, au fost întocmite 7.790 de dosare și 3.325 s-au soldat cu condamnări, potrivit datelor Ministerului Justiției. 

Din 2014, anul în care Erdoğan a devenit președinte, au fost declanșate 160.169 de anchete pentru insultarea președintelui, au fost depuse 35.507 dosare și au existat 12.881 de condamnări.