vineri, martie 29, 2024

Turcia: Două foste parlamentare de origine kurdă au fost condamnați la ani grei de închisoare pentru terorism

O curte de justiție din Turcia le-a condamnat la ani grei de închisoare pe două foste parlamentare de origine kurdă pentru că au aparținut unei organizații teroriste, dar și pentru că au diseminat propagandă de această factură, transmite Demiroren preluată de Reuters.

Este vorba despre Gultan Kisanak, care a fost arestat în anul 2016, chiar în timp ce ocupa fotoliul de primar al unui orășel din sud-estul Turciei, Diyarbakir. Acesta a fost condamnat la 14 ani și trei luni de închisoare.

Al doilea este Sebahat Tuncel, care și a ocupat și ea un post de parlamentar în Turcia. Politiciana de etnie kurdă a fost condamnată la 15 ani de închisoare, dar nu și-a auzit sentința pentru că era în greva foamei de trei săptămâni.

„Fac ceea ce fac pentru că este adevărat, legal, legitim, uman. Tot ceea ce fac se încadrează în liniile politicilor democratice”, a spus Kisanak, care respinge și ea acuzațiile, susținând că a fost oricum închisă deja timp de doi ani.

Kisanak a fost arestată în octombrie 2016, fiind acuzată că a ținut discursuri în Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Organizația este considerată drept una teroristă atât de Anakara, cât și de comunitatea euroatlantică, pentru că a întreprins acțiuni groaznice în sud-estul Turciei, în zonele cu majoritate kurdă, provocând moartea a peste 40.000 de oameni, începând cu anii `80.

În acest context, președintele Erdogan a explicat că extracția oficialilor aleși și a civililor acuzați de legături cu PKK este vitală pentru lupta împotriva ei.

 

Turcia: Din închisoare, candidatul kurd la prezidenţiale îl atacă pe Erdogan la televiziunea de stat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).