Zaman Romania

Turcia crește salariul minim cu 34 la sută

Turcia a majorat salariul minim cu 34%, de la 8.500 de lire la 11.402 de lire (483 de dolari), conform Gazete Duvar.

Cifra a fost anunțată de ministrul Muncii și Securității Sociale, Vedat Işıkhan, în urma celei de-a treia reuniuni a Comisiei de Determinare a Salariului Minim, o comisie specială însărcinată să determine o creștere a salariului minim pentru 7 milioane de muncitori din țară.

„Ne-am străduit să stabilim salariul minim într-un mod atât pentru a fi pe placul lucrătorilor, cât și pentru a proteja locurile de muncă”, declară ministrul Işıkhan, pe 21 iunie.

Salariul minim net a devenit 11.402 lire, în timp ce salariul minim brut a devenit 13.414 lire.

Criza economică

Inflația a atins un nivel record ajungând la 85,5% în octombrie, ceea ce a determinat Ankara să majoreze salariul minim cu 100% în cursul anului trecut.

Inflația anuală a scăzut la 39,6% în mai, deoarece guvernul a furnizat gaze naturale gratuit, compensând creșterea prețurilor la alte bunuri.

Criza costului vieții a fost provocată în mare parte de o politică neortodoxă de reducere a ratelor dobânzilor, în ciuda creșterii prețurilor, care a alimentat o criză valutară de la sfârșitul anului 2021. Lira a scăzut încă 21 la sută până acum anul acesta, mai ales după alegerile din mai.

Cu toate acestea, președintele reales Recep Tayyip Erdoğan a semnalat că este gata să se îndrepte spre majorări ale ratelor de dobândă după ce l-a numit pe Mehmet Șimşek în funcția de Ministru de Finanțe și pe Hafize Gaye Erkan ca guvernator al Băncii Centrale.