Zaman Romania

Turcia: Consiliul de stat cere analiza Coca-Cola pentru ingrediente dăunătoare

Consiliul de Stat al Turciei a ordonat experților să examineze dacă băutura răcoritoare Coca-Cola include ingrediente nocive, conform Duvar English.

Instanța  a dat curs cererii lui Ethem Öztürk, care dorea examinarea Coca-Cola pentru substanțe chimice, cancerigene și alte ingrediente dăunătoare.

Öztürk, care a afirmat că lucrează în domeniul sănătății și educația copiilor, a depus o cerere la Ministerul Agriculturii și Pădurilor în 2014 pentru ca autoritățile să determine ingredientele menționate și să le prevină dacă există.

De asemenea, reclamantul a cerut ministerului să interzică toate tipurile de reclame, vânzări și metode de marketing ale Coca-Cola, invocând „efectele adverse ale acestora asupra copiilor”.

După ce a fost respins, Öztürk a depus o plângere la o instanță din Ankara pentru ca respingerea ministerului să fie anulată. Instanța a respins cauza în 2015, spunând că ingredientele au fost deja analizate și faptul că băutura este vândută arată că este sigură.

Instanța a mai spus că aromele din Coca-Cola au fost aprobate anterior în urma analizelor de risc.

Nedescurajat de ambele respingeri, Öztürk a dus cazul la Consiliul de Stat, care a acceptat plângerea sa, spunând că instanța locală a respins cazul fără a efectua examinări ale ingredientelor menționate.

„Rezolvarea acestei probleme necesită cunoștințe speciale și tehnice, așa că este necesară o analiză de expertiză”,se arată în declarația instanței, menționând că rezultatul ar trebui transmis și companiei.

Se așteaptă ca instanța locală să desemneze un expert care să analizeze Coca-Cola și să revizuiască raportul care va fi întocmit ulterior. Hotărârea instanței va fi stabilită în conformitate cu constatările expertului.