Zaman Romania

Turcia: Cimitir armean distrus cu buldozerul „Care conștiință poate accepta acest lucru? ”


Un cimitir armean din provincia de estică Van a fost distrus în urma lucrării unui buldozer, conform Duvar English.

Un bărbat care s-a pretins a fi proprietarul terenului a cerut o intervenție a buldozerului, în cimitirul din Kalecik, cunoscut și sub numele de „Lezk”, care a fost un cartier locuit de armeni înainte de genocidul din 1915.

Angajații au scos pietrele funerare, iar oasele au fost scoase și împrăștiate în jur. 

Unul dintre localnicii din cartier a reacționat împotriva incidentului, spunând că cimitirele sunt sfinte și de neatins în toate religiile.

 „Aceasta este sfâșietoare. Ce ai vrut de la aceste morminte? Aceste oase nu trebuie să fie în afara [pământului]. Care conștiință poate accepta acest lucru? ” a spus Berna Karataș.

Între timp, deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Murat Sarısaç a dus problema la agenda parlamentului. Într-o întrebare parlamentară adresată vicepreședintelui Fuat Oktay, Sarısaç a întrebat dacă autoritățile au lansat o anchetă asupra distrugerii întreprinse la cimitirul armean.

„De ce nu sunt protejate cimitirele armene, precum și structurile culturale și religioase din Van? Dacă există măsuri de protecție, de ce sunt întreprinse distrugeri similare? Datorită activităților de vânătoare de comori și apatiei autorităților, structurile istorice și culturale din jurul Van sunt distruse”, a susținut oficialul.

Deputatul HDP a întrebat, de asemenea, dacă guvernul are un plan pentru a pune sub protecție mai multe cimitire armene situate în Van.