Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți după cutremur, conform Gazete Duvar.
Peste 1.000 de medici de familie care lucrează în regiune au suferit o pierdere salarială de 15 la sută, corespunzătoare a 7.000-10.000 de lire turcești per medic.
Un medic de familie care lucrează în provincia Hatay, devastată de cutremur, a spus că medicii din regiune au pierdut aproape 10.000 de lire din venitul lor lunar.
Medicul a spus că, deși au lucrat în condiții foarte dure după cutremur, salariile le-au fost tăiate deoarece numărul de pacienți pe care i-au văzut nu a fost înregistrat oficial.
Emrah Kırmızılı de la Asociația Medicală din Turcia (TTB) a spus că salariile medicilor de familie ar trebui să fie așa cum au fost plătite în ianuarie și că sistemul „bazat pe performanță” nu este posibil în condițiile de după cutremur.
Federaţia Asociaţiilor Medicilor de Familie a mai precizat că Ministerul Sănătăţii a tăiat salariile medicilor de familie voluntari care s-au deplasat în zona cutremurului pe motiv că nu au văzut pacienţi la locul lor de muncă.
Potrivit regulamentului Ministerului Sănătății, medicii de familie obțin un venit minim specific plus stimulente precum cele bazate pe numărul de pacienți pe care îi consultă.
În timp ce cutremurul a distrus multe centre de sănătate, medicii din zona cutremurului nu au putut îndeplini condițiile ministerului.
Regiunea și-a pierdut o cantitate enormă din populație, de unde și numărul de pacienți înregistrați, din cauza deceselor în urma cutremurului și a migrației masive care a urmat.