Zaman Romania

Turcia: Arestat, la 70 de ani, pentru că a folosit faimosul proverb:„Când un bou intră într-un palat, nu devine rege. Palatul devine hambar.”

Un bărbat, în vârstă de 70 de ani, a fost reținut în Turcia sub acuzația că l-a insultat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan pentru că a împărtășit un proverb citat de faimoasa jurnalistă Sedef Kabaș, conform Turkish Minutes.

Ali Yılmaz și-a exprimat urările de bine pentru jurnalista, Sedef Kabaș, care a fost ținută după gratii mai mult de o lună pentru folosirea proverbului într-o emisiune televizată. 

În postarea de pe Twitter a lui Yilmaz acesta a repetat citatul, ceea ce a dus la reținerea sa, în ciuda faptului că a spus în apărarea sa că nu l-a vizat pe Erdoğan sau pe nimeni în special prin împărtășirea proverbului.

Yılmaz a susținut că suferea de hipertensiune arterială și boli de inimă și că nici măcar nu și-a putut lua medicamentele când poliția a venit să-l rețină.

Ce s-a întâmplat?

Sedef Kabaș a fost reținut în timpul unui raid al poliției la miezul nopții la Istanbul, de pe 22 ianuarie, în urma comentariilor pe care le-a făcut despre Erdogan într-un program TV difuzat pe TELE1, pe 14 ianuarie.

Comentând performanța de ani de zile a lui Erdogan ca președinte în timpul programului de televiziune, Kabaș a spus, citând un proverb: „Când un [bou] intră într-un palat, nu devine rege. [Totuși], acel palat devine un hambar.”

Faimoasa jurnalistă, Sedef Kabaş condamnată pentru „insultarea președintelui” a fost eliberată, pe 11 martie, după 49 de zile închisoare.

Kabaş a postat şi pe Twitter proverbul, care a declanşat o anchetă asupra ei sub acuzaţia de insultare a preşedintelui, după ce  inițial instanța a condamnat-o la doi ani și patru luni de închisoare.

Zeci de mii de persoane au fost acuzate și condamnate pentru infracțiunea de insultare a președintelui de când Erdoğan, decât a preluat mandatul în 2014, după ce a fost prim-ministru timp de 11 ani.