Ofensiva forțelor guvernamentale siriene contra pozițiilor rebelilor din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, amenință eforturile comune ale Turciei, Rusiei şi Iranului în vederea instaurării păcii în regiune, a declarat miercuri seară șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu, transmite Reuters.
Ministerul de Externe turc i-a convocat recent pe ambasadorii Rusiei şi Iranului la Ankara pentru a le prezenta o notă de protest contra operațiunilor militare în desfășurare în Idlib, a explicat Cavusoglu într-o întâlnire cu jurnaliști germani desfășurată în stațiunea turcă Antalya.
”Le-am reamintit că ele (Rusia şi Iranul) sunt garantele puterilor regimului sirian”, a spus oficialul turc.
Turcia are trupe staționate în Idlib – singura provincie siriană încă aflată sub controlul rebelilor – ca parte a unui acord convenit anul trecut cu Moscova şi Teheranul de a transforma această provincie într-o ‘zonă de detensionare’.
”Regimul sirian a încălcat încetarea focului, a atacat şi a ucis oameni nevinovaţi. Dacă lucrurile vor continua în acest fel, procesul Astana şi posibilul proces Soci vor fi subminate”, a subliniat Mevlut Cavusoglu.
În luna decembrie, Rusia, Turcia şi Iranul au decis să organizeze pe 29-30 ianuarie acest an, în staţiunea rusă Soci, un aşa-numit ‘Congres al poporului sirian’, unde reprezentanţi ai diverselor facţiuni din Siria vor analiza căile de soluţionare a conflictului.
Provincia siriană Idlib, situată la frontiera cu Turcia, care se teme de un aflux de refugiaţi, este singura care a scăpat în totalitate controlului din partea Damascului şi este dominată de Jabhat Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra.
La jumătatea lunii decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o retragere parţială a trupelor ruse desfăşurate în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad, apreciind că misiunea a fost ‘îndeplinită în mod strălucit’. Armata rusă va păstra în Siria un Centru de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană de la Hmeimim şi pe cea navală de la Tartous, situate în vestul Siriei.