Zaman Romania

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite


Autoritățile turce a blocat accesul la o aplicație online, în urma protestelor activiștilor și iubitorilor de animale, conform presei turcești. 

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

În mod similar, mai mulți cetățeni au transmis problema pe rețelele de socializare, împărtășind hashtag-ul „Havrita ar trebui să închidă” (#havritakapatilsin). 

Urmând ca pe 22 august, un tribunal din Ankara să blocheze accesul la site.

În fața presiunilor publicului, purtătorul de cuvânt a aplicației, Havrita, Devrim Koçak, a spus că aplicația nu are intenția de a chema oamenii să rănească câinii. 

„Am lansat harta Havrita în mai 2022. Scopul aplicației este ca oamenii care au fost atacați de bande de câini să arate unde s-au produs atacurile, pentru ca străzile să fie ocolite”, a spus Koçak.

Koçak a mai susținut că imaginile cu câini uciși distribuite pe rețelele de socializare au fost luate înainte de lansarea site-ului.
19 câini morți

Municipalitatea Beykoz, din Istanbul a anunțat, în luna martie, că 19 câini morți au fost găsiți într-un container de gunoi, după ce ar fi fost otrăviți, conform Gazete Duvar.

Activiștii și iubitorii de animale au acuzat aplicația Havrita că a făcut parte din uciderea a mai multor animale.

Aplicația Havrita, funcționează similar cu aplicația Waze pentru trafic. Cum orice poate să semnaleze pe hartă diverse accidente sau situația actuală a traficului, la fel turcii pot să semnaleze unde se află diverse animale, făcând ușor otrăvirea lor.

Atacurile haitelor de câini: 2 decese într-o lună

Tot în martie, o fată în vârstă de 10 ani, Mahra Melin, a fost atacată de câinii fără stăpân din Antalya. 

În timp ce fugea de animale, Mahra a fost lovită de un camion. În urma accidentului, piciorul drept al femei a trebui să fie amputat, iar după 23 de zile de tratament, fata s-a stins din viață.

Un alt caz similar a fost studenta în vârstă de 20 de ani, Rabia Kallıya , studentă la Universitatea Süleyman Demirel din Isparta, care a fost lovită, în martie, de o mașină în timp ce încerca să scape de câini. Kallı, care a fost grav rănit, a fost tratat în secția de terapie intensivă, însă a decedat la puțin timp.

După ce câinii fără stăpân „periculoși” au fost pe agenda publică din Turcia, aplicația Havrita a fost înființată ca oamenii să poată vedea zonele în care se află câinii și să ocolească aceste zone.

Din păcate, Havrita nu a fost soluția, iar haitele de câini vagabonzi rămâne o realitate cu care turcii se confruntă.