joi, noiembrie 21, 2024

Turcia: Angajați ai TRT acuzați că ar fi făcut propagandă pentru asasinarea lui Andrei Karlov

Șase angajați ai televiziunii de stat, TRT sunt acuzați că au făcut propagandă pentru uciderea ambasadorului rus Andrei Karlov, și că fac parte din Mișcarea Gulen, a raportat Duvar English.

Potrivit unui rechizitoriu întocmit de procurorul din Ankara, Adem Akıncı, angajații sunt acuzați că au făcut propagandă teroristă prin difuzarea materialelor care ar fi incitat și motivat asasinarea oficialului rus.

Karlov a fost asasinat la o Galerie de artă din capitala Turciei, pe 19 decembrie 2016, de Mevlüt Mert Altıntaș, un ofițer de poliție care ar fi avut legături cu Mișcarea Gulen.

TRT a difuzat filmările care redau asasinatul și ceea ce a urmat, fapt de natură să determine procurorul să-i acuze că ”ar fi ajutat” la asasinarea lui Karlov.

„Faptul că angajații au înregistrat momentul uciderii, apoi l-au pus pe post, este un act de propagandă planificat al guleniștilor” se spune conform rechizitoriului, adăugându-se că „TRT nu a difuzat niciodată discursuri ale oficialilor în evenimente culturale prin tehnologia 3G înainte de acest incident”.

Conform rechizitoriului, guleniștii plănuiau să prezinte materialele din știrile prim-time la TRT pentru ca sloganurile lui Altıntaș să fie auzite în direct de spectatori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.