joi, aprilie 7, 2022

Turcia ACUM. Cât costă litru de benzină, de ulei, gramul de aur și alte curiozități

Inflația, situația economică instabilă din Turcia, pe lângă operațiunea de invazie a Rusiei în Ucraina a dus la multe întrebări din partea străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia. Iată răspunsuri la cele mai frecvente întrebări!

Gramul de aur

Prețul gramului de aur se tranzacționează la 953 de lire, (59 de euro), iar o uncie de aur este în prezent la 1.986 dolari.

Lira

Lira a crescut săptămâna aceasta ajungând la 14,77 per dolar și 16.18 per euro. Urmărește AICI evoluția live a lirei.

Prețul la carburant

Milioane de proprietari de vehicule urmăresc evoluțiile de ultimă oră în ceea ce privește prețurile la combustibil. Prețurile combustibililor se schimbă constant din cauza evenimentelor din Ucraina.

La benzină litru de benzină a ajuns la 20.35( 1,25 de euro) de lire în Istanbul, 20.44 de lire în Ankara și 20,56 de lire în Izmir.

Prețurile la motorină sunt următoarele în Istanbul-22.82 de lire,(1,74 de euro),  în Ankara- 22,90 de lire și în provincia vestică, Izmir – 22,90 de lire.

Prețurile la GPL sunt 10,62 de lire (0,66 de euro) în Izmir, 10, 78 de lire în Ankara și 10.68 în Istanbul.

De asemenea, se așteaptă, luni, o scădere de 2,38 de lire turcești la motorină.

Vremea 

În multe provincii din Turcia s-au anunțat ninsori abundente. Meteorologii au anunțat că ninsorile se vor intensifica în weekend. Centrele comerciale din Istanbul vor fi deschise doar de la 12:00 și se vor închide la ora 19:00.

Litru de ulei

În weekend acesta, un litru de ulei a ajuns să coste în jur de 33 de lire turcești, (2 euro), iar o sticlă de 5 litri de ulei costă aproximativ 165 de lire turcești.(10,24 euro)

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.