joi, aprilie 7, 2022

Turcia activează sistemul de rachete S-400. SUA ar putea impune sancțiuni

Turcia va activa sistemul de apărare S-400 pe care l-a achiziționat din Rusia și îl va testa la mijlocul lunii octombrie în apropierea orașului Sinop din nord, potrivit unei corespondențe oficiale, citat de Turkish Minute.

Potrivit unui acord între departamentele de transport aerian și afaceri administrative ale președinției și șeful biroului statului major general, 10 obiective aeriene de tip BANSHEE vor fi expediate în zona de rachete Sinop pentru a fi utilizate în testele sistemului de apărare antiaeriană S-400 în perioada octombrie 5 și 16 octombrie.

„Sistemului S-400 va fi lansate în zona de rachete Sinop în perioada 05-16 octombrie 2020 pentru a asigura capacitatea de angajare a sistemului de arme S-400, capacitatea de detectare și urmărire a radarelor sistemului, capacitățile sistemului de comunicații, și controlul capacităților de tragere și de comandă ”, se arată în document.

Președinția a permis o pre-activare a sistemului de apărare înainte de testele de la Sinop pentru a testa capacitățile radar la Comandamentul Aeroportului Mürted de lângă Ankara.

Comandamentul a fost sediul unei loviturii de stat din 2016, prin urmare, președinția menține un control strict asupra activităților. Un ofițer de la turn îl informează pe Erdoğan și își asigură aprobarea cu două ore înainte de fiecare rachetă lansată.

Activarea ar putea duce la sancțiuni

Tensiunile SUA-Turcia au crescut după achiziția turcilor a sistemului rusesc. După ce Rusia a început să livreze sistemul S-400 către Turcia în iulie 2019, SUA au eliminat Turcia de pe lista partenerilor programului F-35.

La 17 iulie, Camera Reprezentanților SUA a adoptat Legea privind combaterea sistemului de arme al Rusiei, cu sprijin bipartidist, care va desemna achiziția S-400 de către Turcia drept „o tranzacție semnificativă în conformitate cu secțiunea 231 din Legea împotriva combaterii adversarilor americani prin sancțiuni ( CAATSA) ”, a declarat  reprezentantul republican Adam Kinzinger.

Președintele american Donald Trump s-a abținut să impună sancțiuni dure CAATSA Turciei la acea vreme, doar eliminand Turcia de pe lista F-35.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.