marți, aprilie 23, 2024

Turcia activează sistemul de rachete S-400. SUA ar putea impune sancțiuni

Turcia va activa sistemul de apărare S-400 pe care l-a achiziționat din Rusia și îl va testa la mijlocul lunii octombrie în apropierea orașului Sinop din nord, potrivit unei corespondențe oficiale, citat de Turkish Minute.

Potrivit unui acord între departamentele de transport aerian și afaceri administrative ale președinției și șeful biroului statului major general, 10 obiective aeriene de tip BANSHEE vor fi expediate în zona de rachete Sinop pentru a fi utilizate în testele sistemului de apărare antiaeriană S-400 în perioada octombrie 5 și 16 octombrie.

„Sistemului S-400 va fi lansate în zona de rachete Sinop în perioada 05-16 octombrie 2020 pentru a asigura capacitatea de angajare a sistemului de arme S-400, capacitatea de detectare și urmărire a radarelor sistemului, capacitățile sistemului de comunicații, și controlul capacităților de tragere și de comandă ”, se arată în document.

Președinția a permis o pre-activare a sistemului de apărare înainte de testele de la Sinop pentru a testa capacitățile radar la Comandamentul Aeroportului Mürted de lângă Ankara.

Comandamentul a fost sediul unei loviturii de stat din 2016, prin urmare, președinția menține un control strict asupra activităților. Un ofițer de la turn îl informează pe Erdoğan și își asigură aprobarea cu două ore înainte de fiecare rachetă lansată.

Activarea ar putea duce la sancțiuni

Tensiunile SUA-Turcia au crescut după achiziția turcilor a sistemului rusesc. După ce Rusia a început să livreze sistemul S-400 către Turcia în iulie 2019, SUA au eliminat Turcia de pe lista partenerilor programului F-35.

La 17 iulie, Camera Reprezentanților SUA a adoptat Legea privind combaterea sistemului de arme al Rusiei, cu sprijin bipartidist, care va desemna achiziția S-400 de către Turcia drept „o tranzacție semnificativă în conformitate cu secțiunea 231 din Legea împotriva combaterii adversarilor americani prin sancțiuni ( CAATSA) ”, a declarat  reprezentantul republican Adam Kinzinger.

Președintele american Donald Trump s-a abținut să impună sancțiuni dure CAATSA Turciei la acea vreme, doar eliminand Turcia de pe lista F-35.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org