joi, octombrie 15, 2020

Turcia activează sistemul de rachete S-400. SUA ar putea impune sancțiuni

Turcia va activa sistemul de apărare S-400 pe care l-a achiziționat din Rusia și îl va testa la mijlocul lunii octombrie în apropierea orașului Sinop din nord, potrivit unei corespondențe oficiale, citat de Turkish Minute.

Potrivit unui acord între departamentele de transport aerian și afaceri administrative ale președinției și șeful biroului statului major general, 10 obiective aeriene de tip BANSHEE vor fi expediate în zona de rachete Sinop pentru a fi utilizate în testele sistemului de apărare antiaeriană S-400 în perioada octombrie 5 și 16 octombrie.

„Sistemului S-400 va fi lansate în zona de rachete Sinop în perioada 05-16 octombrie 2020 pentru a asigura capacitatea de angajare a sistemului de arme S-400, capacitatea de detectare și urmărire a radarelor sistemului, capacitățile sistemului de comunicații, și controlul capacităților de tragere și de comandă ”, se arată în document.

Președinția a permis o pre-activare a sistemului de apărare înainte de testele de la Sinop pentru a testa capacitățile radar la Comandamentul Aeroportului Mürted de lângă Ankara.

Comandamentul a fost sediul unei loviturii de stat din 2016, prin urmare, președinția menține un control strict asupra activităților. Un ofițer de la turn îl informează pe Erdoğan și își asigură aprobarea cu două ore înainte de fiecare rachetă lansată.

Activarea ar putea duce la sancțiuni

Tensiunile SUA-Turcia au crescut după achiziția turcilor a sistemului rusesc. După ce Rusia a început să livreze sistemul S-400 către Turcia în iulie 2019, SUA au eliminat Turcia de pe lista partenerilor programului F-35.

La 17 iulie, Camera Reprezentanților SUA a adoptat Legea privind combaterea sistemului de arme al Rusiei, cu sprijin bipartidist, care va desemna achiziția S-400 de către Turcia drept „o tranzacție semnificativă în conformitate cu secțiunea 231 din Legea împotriva combaterii adversarilor americani prin sancțiuni ( CAATSA) ”, a declarat  reprezentantul republican Adam Kinzinger.

Președintele american Donald Trump s-a abținut să impună sancțiuni dure CAATSA Turciei la acea vreme, doar eliminand Turcia de pe lista F-35.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

Turcia: Mamă a 3 copii bătută cu lanțuri timp de 5 zile

Un bărbat și-a torturat soția timp de cinci zile, bătând-o cu un lanțuri de fier în apartamentul în care locuia cu copiii.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.