joi, noiembrie 21, 2024

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

Potrivit rezultatelor cercetării Fundației YADA și Centrul de Studii Kurde, migrația și discriminarea au un efect puternic asupra tinerilor kurzi din partea de vest.

Reha Ruhavioğlu de la Rawest a declarat că tinerii kurzi nu sunt fericiți trăind în Turcia și că nivelul lor general de fericire este mai mic decât media din Turcia.

„Când ne gândim la ceea ce au trecut kurzii social și politic în ultimii cinci ani, acest lucru nu este surprinzător.Kurdii care locuiesc în partea de vest a țării, în special, sunt nemulțumiți, deoarece se confruntă cu o discriminare mai mare”, explică Ruhavioğlu.

Stereotipuri negative perpetuate de mass-media

Studiul arată că doar 13% dintre tinerii kurzi au declarat că nu au suferit discriminări. Aproape jumătate dintre tinerii kurzi care au făcut parte din cercetare nu doresc un partener turc și că nivelurile ridicate de discriminare au determinat tinerii kurzi să creeze o barieră între ei și restul societății.

„Televiziunea turcă a contribuit și ea la această situație. În ultimii ani au existat mai multe stereotipuri negative ale kurzilor în mass-media și în rețelele sociale, care i-au marginalizat și mai mult pe kurzi”, susține cercetarea.

Kurzii evită să-și folosească limba maternă

Kurzii nu folosesc kurda în locurile publice, iar mulți kurzi din orașele mari văd acest lucru ca pe o problemă. 

„Kurzii care locuiesc în orașele occidentale nu vor să se ciocnească cu naționalismul turc în creștere, așa că preferă să nu vorbească kurda unii cu alții în public.Vorbirea limbii lor materne pare a fi o mare nevoie pentru tinerii kurzi”, afirmă Ruhavioğlu.

 Limba kurdă, îmbrăcămintea, folclorul și numele kurzi au fost interzise din 1937. Cuvintele „kurd”, „Kurdistan” și „kurd” au fost și ele interzise oficial. După o lovitură de stat militară din 1980, discursul kurd a fost interzis oficial chiar și în privat.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.