luni, aprilie 11, 2022

Turcia: 24 de persoane au fost arestate în urma unui protest

Un tribunal din Turcia a dispus reţinerea pe durata derulării procesului a 24 de persoane implicate în protestele de săptămâna trecută legate de condiţiile de muncă de la noul aeroport din Istanbul, a transmis miercuri postul CNN Turk.

Aeroportul este principalul obiectiv al boom-ului din construcţii din ultimii 15 ani sub mandatul preşedintelui Tayyip Erdogan şi are o capacitate estimată de 90 de milioane de pasageri anual, plasându-l în topul celor mai mari din lume. Guvernatorul Istanbulului a declarat duminică faptul că, iniţial, au fost arestate 400 de persoane implicate în proteste. Potrivit reprezentanţilor sindicatelor, lucrul a fost reluat luni la aeroport pe fondul unei prezenţe masive a forţelor de ordine şi a jandarmeriei. Dintre persoanele arestate doar 43 au fost reţinuţi şi trimişi la o instanţă din Istanbul pentru a se stabili măsurile ce se impun, iar 19 dintre aceştia au fost eliberaţi sub supraveghere judiciară, transmite CNN Turk. Cele 24 persoane arestate au rămas în custodie şi riscă acuzaţii provizorii cum ar fi înfruntarea poliţiei, devastarea bunurilor publice şi încălcarea regulilor privind protestele.

Muncitorii s-au plâns de mult în legătură cu mâncarea, cazarea şi siguranţa şi condiţiile de la locul de muncă, pe care sindicatele le-au comparat cu unele din cadrul unei tabere de concentrare. În luna februarie, Ministerul turc al Muncii a anunţat că, începând cu 2015, când au fost demarate lucrările, 27 de oameni au murit la aeroport din cauza accidentelor sau a problemelor de sănătate. Vineri au izbucnit proteste după ce 17 oameni au fost răniţi într-un accident în care a fost implicat un vehicul de transport al muncitorilor. Operatorul IGA de pe aeroport a anunţat că regimul de lucru este în parametri, iar inaugurarea, programată pentru 29 octombrie, nu va fi amânată. Au fost luate măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă şi a locurilor de cazare.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.