duminică, septembrie 8, 2024

Turcia: 200 de jurnalişti s-au prezentat în instanţă în ultimele 3 luni


Aproape 200 de jurnalişti din Turcia s-au prezentat în instanţă în perioada aprilie-iunie, potrivit Raportului de monitorizare a mass-media BİA, publicat de Bianet.

Raportul documentează un număr semnificativ de acțiuni legale, amenințări și atacuri împotriva jurnaliștilor și instituțiilor media din țară.

În această perioadă de trei luni, instanțele turcești și autoritățile de internet au impus restricții de acces la cel puțin 2.970 de știri și postări conexe pe rețelele sociale, invocând „drepturile personale” ca bază pentru aceste decizii.

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a impus, de asemenea, amenzi în valoare de peste 29 de milioane de lire turcești (890.000 de dolari) diferitelor posturi de televiziune pentru știrile și programele lor.

Acuzați că l-au insultat pe Erdogan

În plus, șase jurnaliști au fost condamnați la un total de 18 ani și trei luni de închisoare, sub acuzația de „ajutorarea unei organizații teroriste” și „vizarea unor persoane implicate în eforturile de combatere a terorismului”, din cauza presupuselor legături ale acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este desemnată drept organizație teroristă de către Turcia și aliații săi occidentali.

În plus, 17 jurnaliști și caricaturiști s-au confruntat cu acuzații penale pentru că ar fi „insultat președintele”.

În urma protestelor de 1 Mai și a alegerilor locale din estul Turciei, cel puțin 12 jurnaliști au fost reținuți în timp ce încercau să acopere evenimentele.

Alți 24 de jurnaliști au apărut în instanță, confruntându-se cu mai multe dosare penale pentru „insultă”, „insultare unui funcționar public” sau „defăimare”.

Atacuri și amenințări

Amenințările fizice și atacurile împotriva personalului mass-media rămân o preocupare semnificativă. Cel puţin 11 jurnalişti şi biroul unui ziar, İslahiye’nin Sesi Gazetesi, au fost atacate în ultimele trei luni.

Printre aceștia, șase jurnaliști, inclusiv patru reporteri de investigație, au primit amenințări. Nouă dintre aceste atacuri au avut loc în contextul alegerilor.

Grupurile de drepturi acuză în mod obișnuit Turcia că subminează libertatea presei prin arestarea jurnaliștilor și închiderea instituțiilor media critice, mai ales că președintele Recep Tayyip Erdoğan a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016.

Turcia ocupă locul 158 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei al RSF, publicat pe 3 mai cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.