Curtea Constituțională a Turciei a constatat că nu există nicio încălcare a drepturilor în interzicerea unei persoane kurde să-și numească copilul „Ciwan” și să nu elibereze o carte de identitate, deoarece numele conține litera „w”, conform Gazete Duvar.
Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.
Registrul a depus un raport pentru ca numele să fie schimbat din „Ciwan” în „Civan”. Instanța a decis că numele „Ciwan” nu era în conformitate cu „Legea privind acceptarea și aplicarea literelor turcești”.
Curtea Constituțională susține că nu a discriminat
De data aceasta, Yılmaz și-a dus cazul la Curtea Constituțională, subliniind că „dreptul la respectarea vieții private și de familie” și „principiul egalității din Constituție” au fost încălcate.
Citând articolele legate de limba oficială în drept și dreptul internațional, instanța supremă a spus că nu există informații despre un obstacol serios în calea utilizării numelui „Civan” în cultura kurdă.
Curtea Constituțională a concluzionat că implementarea instanței locale a fost conformă cu cerințele ordinii sociale democratice, considerând că autoritățile publice nu și-au folosit în mod arbitrar puterea de apreciere și au luat măsuri în cadrul utilizării limbii oficiale.
Pretinzând că reclamantul nu a fost împiedicat să-și numească copilul în propria sa cultură, Curtea Constituțională a mai spus că reclamantul nu a fost discriminat pe motiv că este kurd. Instanța a luat decizia în unanimitate.
Întrucât literele X, Q, W, Î, Û, Ê care apar în alfabetul kurd sunt interzise în Turcia, mulți kurzi din Turcia primesc un al doilea nume turcesc pe lângă numele kurde.
În 2013, ca parte a unei serii de reforme, guvernul turc a anunțat că va ridica interdicțiile asupra alfabetului kurd și că numele kurde vor fi permise oficial. Cu toate acestea, nouă ani mai târziu, alfabetul kurd rămâne ilegal.