sâmbătă, mai 15, 2021

Trump şi Cutia Pandorei

Trump avertizează în legătură cu un posibil conflict cu Coreea de Nord; China spune că situația ar putea escalada.

Președintele american Donald Trump a declarat că este posibil un conflict major cu Coreea de Nord în legătură cu programele sale nuclear și de rachete balistice, în timp ce China a atras atenția că situația din Peninsula Coreeană ar putea escalada sau scăpa de sub control.Într-un interviu acordat joi agenției Reuters, Trump a spus că își dorește să rezolve criza în mod pașnic, eventual prin folosirea de noi sancțiuni economice, deși opțiunea militară nu este exclusă.

Reuters: „Există un risc să ajungem la un conflict major cu Coreea de Nord”, a spus Trump în interviu, realizat în Biroul Oval.

„Ne-ar plăcea să rezolvăm lucrurile prin diplomație, însă este foarte dificil”, a declarat el, adăugând că Phenianul este cea mai mare provocare globală.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că există un pericol ca situația din Peninsula Coreeană să escaladeze sau să scape de sub control, conform Ministerului de Externe al Chinei.Wang Yi a făcut aceste comentarii într-o întâlnire avută joi cu un diplomat rus la Națiunile Unite, a precizat ministerul într-un comunicat.

China, singurul aliat major al Coreii de Nord, a fost tot mai deranjată în ultimele luni de continuarea programului de arme nucleare de către Phenian și de testele cu rachete balistice de rază lungă, prin încălcarea rezoluțiilor ONU.

Trump a salutat eforturile președintelui chinez Xi Jinping de a ține sub control Phenianul.”Cred că se străduiește foarte mult. Cu siguranță nu vrea să vadă dezordine și moarte. Este un om bun”, a spus Trump.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat joi că Beijingul a cerut Phenianului să nu mai desfășoare teste nucleare și că Beijingul a amenințat că va impune sancțiuni unilaterale dacă regimul nord-coreean va continua.”Chinezii ne-au spus că au informat regimul (nord-coreean) că dacă vor mai desfășura teste nucleare, China va lua propriile măsuri”, a declarat Rex Tillerson la Fox News, fără a specifica la ce fel de sancțiuni se referă.Tillerson urmează să prezideze vineri o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor din Consiliul de Securitate al ONU, iar în discursul său va sublinia nevoia ca țările membre să implementeze pe deplin actualele sancțiuni, dar și să ia în considerare posibile noi măsuri.AAgerpres, Reuters .

Povestea nesfârșită a Turciei cu Uniunea Europeană

Republica Turcia este un stat de aproximativ 100 de ani. A fost fondată în condiții dificile, a suferit de foamete în primii 30 de ani, a fost afectată de cel de-al doilea război mondial. A trecut la sistemul multipartid în 1950, dar experiența democrației a fost întreruptă în medie la fiecare zece ani.

Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestarea la cererea lui Erdogan

Faimosul baschetbalist, Enes Kanter a dat foc la înștiințarea de arestare trimisă la cererea președintelui Turciei, Recep Erdogan.

Hagia Sofia: Bannerul „Nu există alt Dumnezeu decât Allah” a stârnit controverse

Hagia Sophia a fost împodobită, vineri, cu un semn tradițional iluminat, cunoscut sub numele de mahya, pentru prima dată în 87 de ani, stârnind controverse, conform Ahval News.

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Moartea suspectă a jurnalistei de origine kazahă, rămâne fără răspuns după 3 ani

Un parlamentar din partidul de la conducere a făcut declarații despre moartea controversată a unei tinere jurnaliste de origine kurdă, conform Turkish Minutes.