30 C
București
miercuri, septembrie 16, 2020

Trump şi Cutia Pandorei

Trump avertizează în legătură cu un posibil conflict cu Coreea de Nord; China spune că situația ar putea escalada.

Președintele american Donald Trump a declarat că este posibil un conflict major cu Coreea de Nord în legătură cu programele sale nuclear și de rachete balistice, în timp ce China a atras atenția că situația din Peninsula Coreeană ar putea escalada sau scăpa de sub control.Într-un interviu acordat joi agenției Reuters, Trump a spus că își dorește să rezolve criza în mod pașnic, eventual prin folosirea de noi sancțiuni economice, deși opțiunea militară nu este exclusă.

Reuters: „Există un risc să ajungem la un conflict major cu Coreea de Nord”, a spus Trump în interviu, realizat în Biroul Oval.

„Ne-ar plăcea să rezolvăm lucrurile prin diplomație, însă este foarte dificil”, a declarat el, adăugând că Phenianul este cea mai mare provocare globală.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că există un pericol ca situația din Peninsula Coreeană să escaladeze sau să scape de sub control, conform Ministerului de Externe al Chinei.Wang Yi a făcut aceste comentarii într-o întâlnire avută joi cu un diplomat rus la Națiunile Unite, a precizat ministerul într-un comunicat.

China, singurul aliat major al Coreii de Nord, a fost tot mai deranjată în ultimele luni de continuarea programului de arme nucleare de către Phenian și de testele cu rachete balistice de rază lungă, prin încălcarea rezoluțiilor ONU.

Trump a salutat eforturile președintelui chinez Xi Jinping de a ține sub control Phenianul.”Cred că se străduiește foarte mult. Cu siguranță nu vrea să vadă dezordine și moarte. Este un om bun”, a spus Trump.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat joi că Beijingul a cerut Phenianului să nu mai desfășoare teste nucleare și că Beijingul a amenințat că va impune sancțiuni unilaterale dacă regimul nord-coreean va continua.”Chinezii ne-au spus că au informat regimul (nord-coreean) că dacă vor mai desfășura teste nucleare, China va lua propriile măsuri”, a declarat Rex Tillerson la Fox News, fără a specifica la ce fel de sancțiuni se referă.Tillerson urmează să prezideze vineri o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor din Consiliul de Securitate al ONU, iar în discursul său va sublinia nevoia ca țările membre să implementeze pe deplin actualele sancțiuni, dar și să ia în considerare posibile noi măsuri.AAgerpres, Reuters .

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Jurnalistul turc reținut că a „insultat” un sultan într-o postare de pe Twitter

Poliția din orașul estic Van a arestat un jurnalist independent pentru că ar fi insultat un sultan printr-o postare pe Twitter, relatează Commitee to Protect Journalists.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg