sâmbătă, iunie 22, 2024

Trump şi Cutia Pandorei

Trump avertizează în legătură cu un posibil conflict cu Coreea de Nord; China spune că situația ar putea escalada.

Președintele american Donald Trump a declarat că este posibil un conflict major cu Coreea de Nord în legătură cu programele sale nuclear și de rachete balistice, în timp ce China a atras atenția că situația din Peninsula Coreeană ar putea escalada sau scăpa de sub control.Într-un interviu acordat joi agenției Reuters, Trump a spus că își dorește să rezolve criza în mod pașnic, eventual prin folosirea de noi sancțiuni economice, deși opțiunea militară nu este exclusă.

Reuters: „Există un risc să ajungem la un conflict major cu Coreea de Nord”, a spus Trump în interviu, realizat în Biroul Oval.

„Ne-ar plăcea să rezolvăm lucrurile prin diplomație, însă este foarte dificil”, a declarat el, adăugând că Phenianul este cea mai mare provocare globală.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că există un pericol ca situația din Peninsula Coreeană să escaladeze sau să scape de sub control, conform Ministerului de Externe al Chinei.Wang Yi a făcut aceste comentarii într-o întâlnire avută joi cu un diplomat rus la Națiunile Unite, a precizat ministerul într-un comunicat.

China, singurul aliat major al Coreii de Nord, a fost tot mai deranjată în ultimele luni de continuarea programului de arme nucleare de către Phenian și de testele cu rachete balistice de rază lungă, prin încălcarea rezoluțiilor ONU.

Trump a salutat eforturile președintelui chinez Xi Jinping de a ține sub control Phenianul.”Cred că se străduiește foarte mult. Cu siguranță nu vrea să vadă dezordine și moarte. Este un om bun”, a spus Trump.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat joi că Beijingul a cerut Phenianului să nu mai desfășoare teste nucleare și că Beijingul a amenințat că va impune sancțiuni unilaterale dacă regimul nord-coreean va continua.”Chinezii ne-au spus că au informat regimul (nord-coreean) că dacă vor mai desfășura teste nucleare, China va lua propriile măsuri”, a declarat Rex Tillerson la Fox News, fără a specifica la ce fel de sancțiuni se referă.Tillerson urmează să prezideze vineri o reuniune a miniștrilor de externe ai statelor din Consiliul de Securitate al ONU, iar în discursul său va sublinia nevoia ca țările membre să implementeze pe deplin actualele sancțiuni, dar și să ia în considerare posibile noi măsuri.AAgerpres, Reuters .

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.