16.1 C
București
joi, septembrie 24, 2020

”Toamnă românească ” la Zikhron Ya’akov, un succes al ICR Tel Aviv

Un eveniment cu rezonanțe deosebite a avut loc la Zikhron Ya’akov, eveniment inițiat și organizat de ICR Tel Aviv. ”Toamnă românească” – o acțiune de mare anvergură și cu un succes de public de-a dreptul excepțional, a adunat mii și mii de oameni pe strada pietonală a orașului  pentru a vedea și participa interactiv la momente de cultură românească.

A fost o seară a fraternității și a bucuriei. Martin Ladislau Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a adresat mulțumiri partenerilor de proiect pentru colaborare și a accentuat importanța conservării esenței românești care stă la baza acestui oraș istoric( în imagine alături de membrii grupului Păunița și directorul adjunct al ICR Tel Aviv, Cleopatra Lorințiu)

Evenimentul de amploare a fost  dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri moment care  coincide cu aniversarea, în anul 2018, a 70 de ani de la înființarea statului Israel și cu împlinirea a 70 de ani de neîntrerupte relații diplomatice româno-israeliene. Evenimentele au fost organizate în aer liber,  în zona pietonală a orașului turistic Zikhron Ya’akov, ale cărui baze au fost puse de evrei-pionieri veniți din România iar  primăria orașului a dorit să valorifice această importantă moștenire istorică.

foto 3 dans morosenesc
Artiștii din Sângeorz Băi au venit cu un repertoriu de dansuri din toată țara și cu straie din toată țara. Au schimbat cinci rînduri de costume, exemplificând dansurile și luându-i la joc pe spectatori. O lecție de folclor printre locuitorii uimiți și încântați care s-au prins în joc trei ceasuri întregi, tineri și vârstinici, căci vorba lui Coșbuc”Sunt greu bătrânii de pornit,/Dar de-i porneşti, sunt greu de-oprit!”

Zikhron Ya’akov e o  localitate fondată în decembrie 1882 când o sută de coloniști din România, originari din Moinești s-au stabilit acolo, pe un teren stâncos și neprilenic, au înfruntat lipsurile și malaria. Organizatorul expediției era Moses Gaster iar în 1883 baronul Rotchild a devenit  ”creierul organizator” al coloniei agricole, tot lui i se datorează  modul de parcelare care este de inspirație franceză. În semn de amintire față de  acei curajoși fondatori, iată că echipa ICR Tel Aviv ( împreună cu partenerii) a reușit organizarea unui adevărat regal de cultură românească de-a lungul străzii Ha Meyasdim, la care au participat atât oameni cu rădăcini românești cât și public venit din multe alte zone.Muzică și dans, ateliere pentru copii și reprezentari ale Teatrului Karov, păpuși confecționate de Andreea Meiu, proiecție de film și ateliere felurite care atrăgeau deopotrivă

foto 4 Delegatie oficiala
Toamna românească la Zikhron Ya’akov a fost deschisă de primarul orașului, Ziv Deshe.Vicepreședintele ICR , Krizbai Béla Dan, a transmis publicului salutul conducerii ICR, evocând memoria primilor pionieri români sosiți la Zikhron Ya’akov și a inspirației istorice oferite de cuvintele lui Theodor Herzl „dacă există determinare și hotărâre, puteți; nimic nu este imposibil”.

copii și adulți, într-un program dens și atractiv la a cărei bună derulare s-au implicat cu multă dăruire Maria Minerva Roșca și Andreea Soare, referentele de specialitate ale Institutului. Peste 13 500 de participanți( după statisticile factorilor locali )s-au bucurat, au dansat și au celebrat românește.

A fost sărbătoare pentru spiritul românesc, pentru limba română, întru marcarea inspirată a  unor momente istorice. A fost o sărbătoare a înfrățirii și comunicării.

Printre vedete : „Covorașele zburătoare”, atelier de confecționat semne de carte, susținut de Beatrice Iordan, concerte ale grupului ”Trei Parale” cu muzica lăutarilor și a klezmer-ilor din Moldova și Valahia secolului al XIX-lea, plină de farmec, „Păpușa românească”, atelier de confecționare a păpușilor îmbrăcate în port popular românesc realizat de Andrea Meiu ( în imagine formația ”Trei Parale”- muzică și autenticitate )

Turcia:Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, încarcerat sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.