joi, aprilie 7, 2022

”Toamnă românească ” la Zikhron Ya’akov, un succes al ICR Tel Aviv

Un eveniment cu rezonanțe deosebite a avut loc la Zikhron Ya’akov, eveniment inițiat și organizat de ICR Tel Aviv. ”Toamnă românească” – o acțiune de mare anvergură și cu un succes de public de-a dreptul excepțional, a adunat mii și mii de oameni pe strada pietonală a orașului  pentru a vedea și participa interactiv la momente de cultură românească.

A fost o seară a fraternității și a bucuriei. Martin Ladislau Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a adresat mulțumiri partenerilor de proiect pentru colaborare și a accentuat importanța conservării esenței românești care stă la baza acestui oraș istoric( în imagine alături de membrii grupului Păunița și directorul adjunct al ICR Tel Aviv, Cleopatra Lorințiu)

Evenimentul de amploare a fost  dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri moment care  coincide cu aniversarea, în anul 2018, a 70 de ani de la înființarea statului Israel și cu împlinirea a 70 de ani de neîntrerupte relații diplomatice româno-israeliene. Evenimentele au fost organizate în aer liber,  în zona pietonală a orașului turistic Zikhron Ya’akov, ale cărui baze au fost puse de evrei-pionieri veniți din România iar  primăria orașului a dorit să valorifice această importantă moștenire istorică.

foto 3 dans morosenesc
Artiștii din Sângeorz Băi au venit cu un repertoriu de dansuri din toată țara și cu straie din toată țara. Au schimbat cinci rînduri de costume, exemplificând dansurile și luându-i la joc pe spectatori. O lecție de folclor printre locuitorii uimiți și încântați care s-au prins în joc trei ceasuri întregi, tineri și vârstinici, căci vorba lui Coșbuc”Sunt greu bătrânii de pornit,/Dar de-i porneşti, sunt greu de-oprit!”

Zikhron Ya’akov e o  localitate fondată în decembrie 1882 când o sută de coloniști din România, originari din Moinești s-au stabilit acolo, pe un teren stâncos și neprilenic, au înfruntat lipsurile și malaria. Organizatorul expediției era Moses Gaster iar în 1883 baronul Rotchild a devenit  ”creierul organizator” al coloniei agricole, tot lui i se datorează  modul de parcelare care este de inspirație franceză. În semn de amintire față de  acei curajoși fondatori, iată că echipa ICR Tel Aviv ( împreună cu partenerii) a reușit organizarea unui adevărat regal de cultură românească de-a lungul străzii Ha Meyasdim, la care au participat atât oameni cu rădăcini românești cât și public venit din multe alte zone.Muzică și dans, ateliere pentru copii și reprezentari ale Teatrului Karov, păpuși confecționate de Andreea Meiu, proiecție de film și ateliere felurite care atrăgeau deopotrivă

foto 4 Delegatie oficiala
Toamna românească la Zikhron Ya’akov a fost deschisă de primarul orașului, Ziv Deshe.Vicepreședintele ICR , Krizbai Béla Dan, a transmis publicului salutul conducerii ICR, evocând memoria primilor pionieri români sosiți la Zikhron Ya’akov și a inspirației istorice oferite de cuvintele lui Theodor Herzl „dacă există determinare și hotărâre, puteți; nimic nu este imposibil”.

copii și adulți, într-un program dens și atractiv la a cărei bună derulare s-au implicat cu multă dăruire Maria Minerva Roșca și Andreea Soare, referentele de specialitate ale Institutului. Peste 13 500 de participanți( după statisticile factorilor locali )s-au bucurat, au dansat și au celebrat românește.

A fost sărbătoare pentru spiritul românesc, pentru limba română, întru marcarea inspirată a  unor momente istorice. A fost o sărbătoare a înfrățirii și comunicării.

Printre vedete : „Covorașele zburătoare”, atelier de confecționat semne de carte, susținut de Beatrice Iordan, concerte ale grupului ”Trei Parale” cu muzica lăutarilor și a klezmer-ilor din Moldova și Valahia secolului al XIX-lea, plină de farmec, „Păpușa românească”, atelier de confecționare a păpușilor îmbrăcate în port popular românesc realizat de Andrea Meiu ( în imagine formația ”Trei Parale”- muzică și autenticitate )

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.