marți, decembrie 6, 2022

Tineri soldați condamnați pe viață, achitați, după 4 ani. Cine plătește durerile bâlciului din Turcia?

Într-o dimineață din mijlocul verii a anului 2016, peste 400 de soldați turci au fost dezbrăcați, înfometați și chinuiți fizic și psihic,fotografiați într-un hambar de cai din Ankara.

Fotografia a făcut înconjurul lumii, fiind un simbol al suferințelor și al torturii care a urmat după noaptea de 15 iulie 2016, în care avut loc puciul.

În acea imagine era și un fost locotenent stagiar în pregătire și absolvent al Academiei Militare Turce, condamnat pe viață pentru “încercarea de lovitură de stat”, iar după 4 ani a fost achitat.

Numele lui este Mutlu Gülerce, unul dintre 400 de soldați ținuți în hambar și unul dintre 95.000 de cetățeni turci arestați ca parte a epurărilor guvernului turc.

Cu toate acestea, pe 27 octombrie 2010, Mutlu a anunțat achitarea sa și a colegilor săi printr-o postare pe Twitter.

„Am fost unul dintre soldații din fotografia respectivă. Cu colegii mei soldați, am fost luați de la școală în dimineața zilei de 16 iulie și am fost aduși la acest hambar, unde ne-am confruntat cu tratamente inumane.Eu și colegii mei soldați am fost achitați azi.” a scris Gülerce. 

Dezbrăcați, insultați și ținuți fără mâncare și apă 36 de ore

După eliberare, tânărul a vorbit cu presa și a oferit detalii despre dimineața care i-a schimbat viața și a povestit despre parcursul următorilor patru ani.

Timp de 36 de ore, tinerii soldați au fost dezbrăcăți de haine, lipsiți de apă și hrană și au fost forțați  să stea cu picioarele încrucișate, cu mâinile la spate.

„Era interzis să te ridici sau să vorbești. Ne-au aliniat constant și ne-au numărat. A existat presiune psihologică și fizică. Au venit periodic și ne-au pălmuit. Unii oameni și-au atins limita, au avut prăbușiri nervoase și au leșinat. Nu au primit nici un prim ajutor sau nu li s-a  oferit niciun fel de îngrijire medicală. Cei care leșinaseră au rămas acolo până și-au recăpătat cunoștința. Ne trimiteau să folosim baia dintr-un colț al hambarului. Uneori ne scoteau din zonă și ne făceau să urinăm rapid pe perete. Ne-au făcut să ne facem nevoile, desculți și încătușați, în câteva toalete ”, a povestit soldatul.

O săptămână ținuți în lenjerie intimă în frig

Gülerce a mai dezvăluit că au fost ținuți în lenjerie intimă timp de o săptămână într-o zonă de adunare de la închisoarea Sincan.

„Acolo am înghețat. Unii dintre noi s-au îmbolnăvit. Aveam un comandant care avea boală de  rinichi, situația lui era mai rea. Ne era foarte frig atât în ​​hambar, cât și în închisoarea Sincan. Ne-am adunat în grupuri de 10 pentru a ne proteja de frig în Sincan ”, a amintit Gülerce.

„Să vină profetul tău și să te salveze de aici”

De patru ani încoace, guvernul turc continuă să aresteze cetățeni turci pentru presupusa lor apartenența la Mișcarea Hizmet, condusă de clericul turc, Fethullah Gulen, pe care guvernul lui Erdogan o acuză pentru complotul puciului eșuat. Presupusa simpatie cu  învățăturile clericului a devenit un lait motiv pentru condamnarea oricărui cetățean care nu joacă, după cum cântă “sultanul”.

Astfel s-a întâmplat și cu sutele de soldați, care la sfârșitul celor 36 de ore, au fost duși în zona de adunare înființată în închisoarea Sincan,  urmând să fie arestați.

“ Aici erau aproximativ 700-800 de soldați. Din păcate, erau prietenii mei din circuit, dintre care jumătate erau stagiari. Aici au suportat  insulte foarte grele. Referindu-se la Fethullah Gülen, un polițist a spus: <<Să vină profetul tău și să te salveze de aici, toți sunteți trădători, lăsați capul jos>>. Am fost arestați după 7 zile de detenție.”, a povestit Mutlu.

“Pentru mine ca mamă, situația este de nesuportat.” 

În urma arestării a sutelor de tineri soldați, sute de mame au plâns timp de patru ani, au protestat și au cerut dreptate pentru fiii lor.

“Cel mai dureros eveniment din acest proces este deteriorarea sănătății familiei mele. Eu sunt bine acum. Lucrez la benzinării de 2 ani și jumătate și nu mă deranjează atât de mult. Viața mea este în regulă.” a încheiat tânărul.

Deși, viața a revenit într-un oarecare normal, durerea mamelor încă continuă. Una dintre acestea este Melek Cetinkaya care a fost reținută de multe ori de poliție în ultimii patru ani pentru că a cerut pe străzi eliberarea fiului ei cadet, care la 19 ani a fost condamnat pe viață, pentru puciul eșuat.

„Ca mamă, deja situația este de nesuportat.”a exclamat Melek.

Să recapitulăm! Timp de patru ani, tinerii cadeți au fost condamnați pe viață pentru acuzații de lovitură de stat, au fost bătuți, maltratați și și-au pierdut tinerețea după gratii. Mamele lor au suferit, au plâns ani de zile, implorând statul să își facă treabă într-un mod corect și justiția să fie corectă. 

Acum că aceștia sunt achitați, întrebarea care se pune firesc ,bineînțeles, este retorică:Cine plătește pentru aceste suferințe? Cine plătește durerile bâlciului din Turcia?

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.