marți, martie 26, 2024

Timişoara culturală

Muzicologul timişorean Luciana Ianculescu a lansat miercuri seara volumul „…Timişoara e poate cea de totdeauna”, primul dintre cele două dedicate numeroaselor personalităţi ale vieţii culturale care au trecut prin acest oraş de-a lungul istoriei sale şi care „au lăsat aici o parte din sufletul lor”.

Foto 2 timisoara-
Autoarea susţine că astfel de tipărituri sunt foarte aşteptate atât de locuitorii oraşului, pentru a-şi „descoperi” cetatea, cât şi de ghizii cărora le vor fi utile informaţiile pentru tururile pe care le vor organiza cu turiştii în anul Capitalei Culturale Europene 2021.

Sunt poveşti de istorie, cultură, artă, poveşti adevărate, pliate pe oraş. Timişoara are o istorie fascinantă, pentru care trebuie să-ţi faci timp să o descoperi. Aceste crâmpeie de poveşti adevărate demonstrează interesul pe care l-au avut pentru cetatea Timişoarei cei care au râvnit-o ori dragostea celor care doar au trecut prin ea. Este fascinantă şi prin înţelegerea şi respectul fantastic dintre etnicii minoritari şi populaţia majoritară”, a subliniat L. Ianculescu.

„Mi-am propus să scot la lumină ceea ce a fost frumos, bun şi a marcat prin creaţie Timişoara. Mi-am ales personalităţile care au empatizat cu mine, trăirile celor care au lăsat amprenta asupra oraşului”, a adăugat aceasta.

foto 3 Timisoara-019_(11680928173)
Muzicologul a menţionat că nu a dorit să facă o biografie a personalităţilor care au trecut prin Timişoara, ci să scrie despre „ceea ce au lăsat personalităţile din sufletul lor aici”.

Volumul surprinde zeci de personalităţi care fie că s-au născut aici, fie doar au trecut prin oraş, au lăsat în urma lor amintiri memorabile, de la prima iubită a lui Ludwig van Beethoven, care a locuit şi îşi doarme somnul de veci aici, Jeanette d’Honrath, sau florarul Curţii de la Viena, Wilhelm Muhle, ori Franz Liszt, Johann Strauss fiul, Mihai Eminescu, George Enescu, până la Johnny Weissmuller (alias Tarzan), prinţul sârb Alexander Karageorgevici, mezzosoprana Mira Beleavcenco, Camil Petrescu sau caricaturistul Ştefan Popa Popa’S.

 


 

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.