miercuri, septembrie 29, 2021

TIMIŞOARA: 9 ZILE DE FESTIVAL FEST-FDR

Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) ridică sâmbătă, 5 mai, cortina celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) care se va desfăşura până în 13 mai, atât în sălile de spectacol cât şi în afara lor, sub semnul schimbării ”Involuţie – Revoluţie – Evoluţie”.

„Tema aleasă pentru această ediţie a festivalului este una generoasă, căci dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuţia unui proces artistic, este imperios necesar să vorbeşti despre evoluţia şi (uneori) chiar despre revoluţia stilistică a dramaturgiei româneşti actuale, care începe să se consolideze pas cu pas şi care, îmbucurător, primeşte suflul proaspăt al unor noi condeie. Despre calitate, valoare şi reprezentativ este vorba şi în selecţia europeană (…)”, afirmă selecţionerul şi coordonatorul FEST-FDR2018, Oana Borş.

Tot sâmbătă, de la ora 21,00 în Parcul Civic, lângă Sala 2, are loc un eveniment cu o enormă rezonanţă atât în plan local, cât şi în plan naţional. Concertul Subcarpaţi închide simbolic primul modul al Atelierului Identitate, într-o întâlnire fabuloasă cu tradiţia muzicală româneasc

Prima zi a festivalului debutează în forţă cu spectacolul 10, un spectacol al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul a fost descris în mass-media ca fiind un amestec – „ironic, trist, funny, uneori cinic şi alteori pur şi simplu frumos” şi este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanţi regizori români, având la bază piesa semnată de tânărul dramaturg Csaba Szekely. „Pornită de la cele zece porunci din Vechiul Testament şi concepută în sistem thriller, piesa 10 declanşează un proces de reflecţie”, spune Radu Nica.

Duminică, FEST-FDR deschide un alt drum de descoperire a teatrului şi a rolului său în lume. Astfel, de la ora 11,00 în foaierul Sălii 2 va avea loc o masă rotundă cu tema „De ce-ai plecat? De ce-aş mai fi rămas?” Fenomenul emigrării din România centenară. Evenimentul este moderat de jurnalistul Mihai Brezeanu (Liternet, Dilema veche, Scena 9) şi propune o înţelegere a unuia dintre cele mai fierbinţi subiecte ale societăţii româneşti.

Organizat de Teatrul Naţional şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local Timişoara, cu sprijinul UNITER, FEST-FDR este singurul festival din România dedicat dramaturgiei naţionale în identitatea ei distinctă şi, totodată, coerentă în plan european

La ora 17,00, librăria „La două bufniţe” găzduieşte lansarea de carte Dinăuntru, un curs masteral de regie a teatrului contemporan şi o selecţie de articole. De la ora 19,00, la Sala 2 este programat spectacolul „Familia fără zahăr”, o coproducţie Teatrul Mic şi Centrul Educaţional „Replika” din Bucureşti, un spectacol muzical despre „familia la români”, pe muzica şi versurile membrilor cunoscutei trupe Fără zahăr. Ziua se încheie în aer liber, pe platoul din faţa Teatrului Naţional, în Piaţa Victoriei, la ora 22,00, cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la înălţime.

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”

Verdictul a tribunalului de la Geneva: „Nu e o inițiativă împotriva Turciei, ci una în favoarea respectării drepturilor omului ”

Justiție sub ordin. Mâna răzbunătoare a lui Erdogan acționează și peste 25 de ani, asupra unor bătrâni generali.

Justiție sub ordin.Mâna răzbunătoare a lui Erdogan acționează și peste 25 de ani, asupra unor bătrâni generali.

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan