sâmbătă, noiembrie 28, 2020

TERAPIA PRIN RÂS. O SUTĂ DE ANI DE UMOR ROMÂNESC.

Mare lucru și umorul! Se zice că face parte și el din specificul național! Există umorul englezesc, cel scoțian, umorul franțuzesc și cel belgian (ironizat evident de francezi) și tot așa, probabil există un fel de simț al umorului pentru mai fiecare popor,ba chiar al fiecări zone căci umorul ardelenesc e  altfel decât cel moldovenesc și tot așa… după cum există și un fel de numitor comun, umorul general, cel pe care-l percepe mai toată lumea. Evident lumea care are …simțul umorului. Umorul evreiesc este o joacă de-a râsu-plânsu, o capacitate de autoironie continuă și o soluție de trecut peste greutăți și praguri ale existenței…

coperta-volum-ghita-patrascan

Umorul românesc se pare că e unul doldora de sugestii subtextuale, de asociații de idei și că mizează de foarte multe ori ba pe semantică ba pe imaginarul colectiv.Umorul românesc pus în chenar aurit de Caragiale și apoi adus la zi de Teodor Mazilu ori Băieșu, tras în epigramă de Cincinat Pavelescu sau așezat în desen de incomparabili precum Mihai Stănescu, Eugen Mihăescu ori Ando…

Oricum, o bună  lecție de umor (am primit-o  evident ca nuște școlari în pragul vacanței,  râzând cu gura până la urechi) ne-a oferit seara intitulată ”O sută de ani de umor românesc”, în care s-au duelat simpatic, epigramiștii și caricaturiștii, avându-i  drept protagoniști veniți din țară pe Laurențiu Ghiță (mare specialist într-ale epigramelor, autor și editor de revistă ),un pasionat și un promotor al genului  și pe tânărul caricaturist ( aș zice eu, umorist )brăilean, Costel Pătrășcan. Ideile haioase, pișcătoare, nostime sau hilare, asociațiile de idei, ironia ascuțită și hazul de necaz, ideea scăpărătoare declanșată de spritul său ascuțit, inteligență vie și observație asociativă, toate astea  vin către el cu o naturalețe totală.

Calitatea primă a umorului practicat de el este firescul.Căci totul, tot ce poate să îi cadă sub privire, de la politică la fapt divers, de la subiect sacrosant la  subiect de stradă, se transformă în pretext de desen așezat pe hârtie, sau pe tricou, sau pe cană sau cine știe, pe manșeta cămășii ( în fine,asta poate că încă nu a încercat). Cert este că o năvală de zâmbet îi

însoțește trecerea prin viața cea de toate zilele, iar Pătrășcan își poartă succesul ca pe-o coroniță cu flori de câmp. Conștient de faptul că ele se pot iute ofili dar și conștient de faptul că ele se găsesc peste tot și le poate împrospăta când vrea, cu condiția să fie atent la viața de zi cu zi.Ceea ce el chiar face.

Evenimentul găzduit de ICR Tel Aviv la propunerea inventivului președinte al Asociației scriitorilor israelieni de limbă română, gazetarul și editorul Dragoș Nelersa și cu participarea caricaturisului Andy Ciocoiu, a creat o sare de bine, o fraternitate, o plonjare în cei o sută de ani de umor românesc, în relația de prietenie și comunicare, esențială în lumea de  azi.

(Cleopatra Lorințiu)

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.

Membru al Consiliului Suprem din Turcia a demisionat

Președintele Consiliului Suprem din Turcia a anunțat că a demisionat într-o postare pe contul său de Twitter, pe 24 noiembrie.

COVID-19: Erdogan amenință că va introduce măsuri “dureroase”

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat, pe 25 noiembrie, după o ședință a partidului, că măsurile trebuie respectate pentru a evita alte măsuri mai dure.

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din Izmir au fost adoptate

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din provincia vestică Izmir au fost adoptate.

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

COVID-19: Turcia în Top 3 la numărul de infectați

Turcia a devenit cea de-a treia țară cu cel mai număr de cazuri noi de infectați cu COVID-19, relatează Duvar English.

COVID-19: Edilul Istanbulului anunță 201 decedați. Ministrul sănătății 153.” Ce ar trebui să fac? Ar trebui să tac?”

Primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a replicat criticilor legate de contestarea numărul oficial al infectaților cu COVID-19 anunțate de Ministerul Sănătății, relatează Duvar English.