vineri, aprilie 26, 2024

Tensiune maximă între Germania şi Turcia Jens Stoltenberg mediază

Jens Stoltenberg a discutat cu miniștrii de externe turc și german pe tema disputei privind bazele aeriene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat săptămâna trecută cu miniștrii de externe turc și german pentru a le cere să-și rezolve diferendele cu privire la vizitele la bazele aeriene turce, informează duminică Reuters.

Germania a refuzat să-i extrădeze pe solicitanții de azil despre care Turcia susține că sunt implicați în puciul eșuat de anul trecut, iar Ankara a refuzat să le permită parlamentarilor germani să-i viziteze pe militarii țării lor staționați la două baze aeriene de pe teritoriul Turciei.

Militarii germani de la baza Konya (situată la 250 km sud de capitala turcă Ankara) contribuie la misiunea de supraveghere aeriană a NATO, iar trupele germane staționate la o altă bază aeriană, Incirlik, au fost deja transferate în Iordania.

NATO a anunțat că Stoltenberg i-a sunat vineri pe Sigmar Gabriel și pe Mevlut Cavusoglu și le-a cerut să rezolve disputa. „Sperăm că Germania și Turcia sunt în stare să găsească o dată reciproc acceptabilă pentru o vizită”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice.

Forțele armate ale Germaniei se află sub control parlamentar, iar Berlinul insistă ca parlamentarii să aibă acces la militarii țării lor. De altfel, într-un interviu televizat difuzat duminică, cancelarul german Angela Merkel a insistat că parlamentarilor germani trebuie să li se permită să-i viziteze pe militarii Bundeswehr la baza aeriană a NATO din Konya.

„Toată această chestiune este nefericită, foarte nefericită”, a declarat Merkel la postul public ARD, adăugând că este nevoie de mai multe discuții pentru a găsi o soluție, chiar și cu ajutorul NATO.

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.