marți, aprilie 16, 2024

Tătarii din Dobrogea au sărbătorit “Ziua etniei tătare din România”

13 decembrie este “Ziua etniei tătare din România”, iar dobrogenii au organizat activități culturale cu mâncarea tradițională tătărească, muzică și dansul tradițional pentru a marca acestă zi.

Asociația Culturală „Mehmet Niyazi” din Medgidia a organizat la Casa de cultură „Lucian Grigorescu” din Medgidia, un spectacol festiv ocazionat de Ziua Etniei Tătare din România.

La eveniment au fost prezenți artiști din Crimeea, Turcia și România, iar oaspete de onoare a fost Mustafa Abdulgemil Kîrîmoglu, liderul mondial al tătarilor crimeeni. La decernarea de premii, lui Abdulgemil Kîrîmoglu i-a fost înmâna premiul Mehmet Niyazi.

Tătării au mers la locul de odihnă a poetului Mehmet Niyazi, care a fost consacrat pentru scrierile lui despre patria mamă, Crimeea, fiind poetul de suflet al tătarilor din România.

Proiectul de lege privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România, a fost adaptat in parlamentul Romaniei in 2006.

Această dată fiind aleasă datorită faptului că la 13 decembrie 1917 s-a proclamat Republica Crimeea, primul ei preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.