vineri, aprilie 15, 2022

TÂRGUL DE CARTE DE LA LEIPZIG

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, i-a invitat pe vizitatorii Târgului de Carte de la Leipzig să „privească fără prejudecăţi” România prin prisma literaturii sale, adăugând că o astfel de abordare va contribui la „angajamentul nostru faţă de proiectul european”, conform DPA.

România, în calitate de invitată de onoare la ediţia din acest an, intenţionează să prezinte 40 de noi traduceri în germană ale unor cărţi ale scriitorilor români. Târgul de carte de la Leipzig, al doilea ca mărime din Germania după Frankfurt, s-a deschis joi pentru public, iar şeful diplomaţiei române a participat la eveniment.

foto 1 targ de carte la LeipzigRomânia este de obicei prezentă la acest eveniment doar cu trei sau patru cărţi traduse în limba germană, conform directorului executiv al Asociaţiei Editorilor din România, Mihai Mitrică, citat de DPA.

Skadi Jennicke, primarul din Leipzig, a descris literatura română drept „sălbatică şi robustă”, adăugând că în ea se face simţită dificila istorie a românilor.
Circa 300.000 de persoane sunt aşteptate să viziteze târgul, care durează până duminică şi include 2.600 de expozanţi din 48 de ţări. În paralel cu târgul, vizitatorii pot participa la festivalul „Leipzig liest” („Leipzig citeşte”) şi la târgul de romane grafice Manga Comic Con

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 

Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

Turcia: Aproape 75% dintre tinerii vor în Uniunea Europeană

71 la sută din comentarii au spus că ar vota „da” dacă ar exista un referendum cu privire la aderarea Turciei la UE, în timp ce rata a fost de 75 la sută în rândul tinerilor, o creștere față de 69 la sută anul trecut.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Statistici: Cum fac față turcii la creșterea prețurilor. 31 sută susțin că uneori rămân flămânzi

MetroPoll Research Company, în cadrul unei cercetări, i-a întrebat pe cetățeni ce fac pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.