19.4 C
București
luni, septembrie 28, 2020

Târg la Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Meşteri populari din întreaga ţară, ansambluri folclorice, o expoziţie de fotografie şi gospodine cu produse de sezon din gastronomia tradiţională sunt prezenţi, timp de trei zile, la Târgul de Sfântul Dumitru organizat pe aleile din interiorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

La unul dintre standurile din cadrul târgului, restauratorul Carmen Elena le prezintă vizitatorilor mai multe veşminte din pânză, feţe de masă şi ştergare.

foto 2 targ de sf dumitru
Vizitatori de toate vârstele, români şi străini, au posibilitatea să admire şi să achiziţioneze obiecte realizate de meşteri tâmplari, olari, ţesători şi să deguste din produsele realizate de gospodine.

„Majoritatea iilor pe care le vedeţi aici sunt ţesute din pânză făcută în casă. Eu le-am achiziţionat din diverse zone, din Mărginimea Sibiului, Vâlcea, Argeş, Muscel, Mehedinţi, Romanaţi, Făgăraşi, zona Vlaşca-Teleorman, Gorj. Au cel puţin 40 de ani vechime, dar am unele care ajung şi la peste 70 sau 80 de ani. Atunci când le găsesc, marea majoritate au nevoie de unele reparaţii, de restaurare. Restaurarea uneia durează de la trei zile până la peste o lună. Lucrul la restaurare începe cu o curăţare cât mai temeinică. La început se încearcă scoaterea petelor prin curăţare şi spălări repetate. Urmează refacerea cusăturilor, îmbunătăţirea pe alocuri a unora dintre ele şi, la cele care au nevoie, completarea cu pânză, pentru a le aduce la lungimea necesară”, a povestit Carmen Elena.

Iulia Goran, din Breaza, judeţul Prahova, a spus că a venit la târg cu „renumita ie de Breaza”. Agăţate de umeraşe sunt mai multe bluze „pentru bărbaţi, pentru femei” şi unele, micuţe, cu înflorituri şi ţesături vesele, pentru copii.

Cu ochii pe bluza la care lucra, Iulia Goran a mărturisit că tot ce iese din mâna ei „este făcut cu dragoste şi cu mândrie”.

foto 3 mesteri targ muzeul satului
Pentru cei care obosesc plimbându-se pe aleile Muzeului Satului, organizatorii au pregătit şi o serie de concerte cu ansambluri populare, dansuri, dar şi lansări de carte şi o expoziţie de fotografie.

„Tot ce vedeţi aici este din pânză de in topit. O ie cu mâneca lungă o fac cam într-o lună – o lună şi jumătate, pentru cea cu mâneca scurtă am nevoie de o lună. O ie pentru un copil o fac mai repede, fiindcă este mai mică. Totul depinde de complexitatea lucrului, de modelul pe care-l expui pe lucrul respectiv. Am făcut costum de botez, de băiat, de fetiţă, am făcut şi rochie de mireasă, cămaşă de ginerică. Se lucrează foarte mult, stând pe scaun, cam înţepeneşti”, a povestit Iulia Goran.

„Cimpoaiele se fac din piele de capră scoasă burduf, adică netăiată de loc. Pe masă mai e o tigvă, care imită cimpoiul, făcută dintr-un fruct care se numeşte tigvă sau tugă. Este ca un fel de dovleac, dar nu este nici dovleac, nici tărtăcuţă, este undeva între ele. Am şi mai multe categorii de fluier, pe diferite tonalităţi, începând de la si bemol până la nota sol. Pentru realizarea fluierelor, eu folosesc lemn de prun, de paltin şi, dacă găsesc, paltin creţ. Mai am şi un caval făcut din două bucăţi, o parte din salcâm şi cealaltă din cireş. Cavalul se spune că ar fi cel mai vechi instrument românesc. Am şi câteva ocarine, făcute de mine din lut. Mai am şi câteva piculine făcute din lemn şi care au interiorul conic”, a explicat meşterul Preduşel.

foto 4 targ
Doamnele care vor vizita târgul vor putea să găsească de la bijuterii realizate manual până la ii realizate de femei din diferite zone ale ţării şi de la feţe de masă din pânz Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.ă, brodate manual, până la covoare şi farfurii şi oale din lut.

 


 

Val de arestări în Turcia: Țintele sunt kurzii, guleniştii și utilizatorii rețelelor de social media

161 de persoane au fost reținute, pe 25 septembrie, ca partea a activităților de represiune realizate de autoritățile turce și care au drept țintă kurzii, simpatizanții clericului Fethullah Gulen și utilizatorii rețelelor de socializare.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Constanța: S-a dat startul la votul pentru alegerile locale. Cursa strânsă între Făgădău și Chițac

Duminică dimineață s-a dat startul la votul pentru alegerea primarului și a consilierului local din România.  În Constanța, 17...

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Agentul turc susține că a fost pus de Turcia să asasineze un politician kurd din Austria

Un argent turc care care lucrează pentru serviciul național de informații turc MİT s-a autodenunțat la autoritățile austriece că i s-a ordonat, în august, să o asasineze pe Berivan Aslan, un politician kurd-austriac și membru al Partidului Verde al Austriei, relatează Ahval News.

Constanța: PSD a pierdut după 20 de ani de conducere. Cine a câștigat primăria cu un avans de doar 4.000 de voturi

Vergil Chiţac este câştigător al Primăriei Constanţa cu doar 4.000 de voturi distanță de contracandidatul Stelian Ion de la USR PLUS, conform datelor provizorii transmise de BEC după numărarea a 94,48% din voturile.