luni, februarie 19, 2024

Tânara susținătoarea a lui Erdogan, șocată de povestea unui jurnalist exilat

Abdulhamit Bilici, jurnalist exilat din Turcia, a scris pe contul său de Facebook despre o situația cu care s-a confrunta la o conferință, de la Universitatea Indiana, din Statele Unitele ale Americii. 

La conferință a fost prezentă și o studentă musulmană de origine somaleză care aflat despre încălcările drepturilor omului din Turcia.

„Am ținut un discurs studenților facultății de Relații Internaționale despre persecuțiile din Turcia asupra femeilor  și bebelușilor de după gratii, despre deținerea brutală și reducerea la tăcere a ziarului Zaman, despre jurnaliștii deținuți, despre lecțiile care ar trebui învățate din situația Turciei.”

Cu toate acestea, jurnalistul a subliniat că a foarte curios de reacția unei studente de culoare, care purta hijab și asculta foarte atent. ” Poate că era o admiratoare al lui Erdogan și acum era supărată pe mine. “ a scris jurnalistul.

Studenta admiratoare al lui Erdogan

Jurnalistul a povestit că după terminarea cursului, tânăra a venit la el ca să facă cunoștință și să facă o poză împreună. Astfel, Bilici a aflat că familia fetei era admiratoare a președintelui turc, Reccep Erdogan, iar din cauza familiei și ea gândea la fel.

“Aflu pentru prima oară acest lucru. Sunt uimită”.

Tânăra era suprinsă de toată prezentarea jurnalistului referitoare la tragediile din Turcia.

„Este adevărat că Erdogan este cel care persecută femeile, bebelușii, profesorii și jurnaliștii?Aflu pentru prima oară acest lucru. Sunt uimită. O să le povestesc și părinților mei ceea ce am aflat aici.”

“Atunci, Erdogan de ce ajută Somalia?”

Fata a vrut să clarifice un lucru, astfel l-a întrebat pe jurnalist de ce Erdogan ajută Somalia, deși persecută cetățenii turci. 

Bilici i-a răspuns tinerei, explicându-i despre propaganda din lumea islamică. 

 „Așa cum tu ai fost uimită de ce ți-am spus, și eu am fost surprins că tu nu știai. Gândește-te, de ce nu știi despre faptele atât cunoscute pe scară largă în presa internațională. Dar nu mă crede pe mine, caută singură, citește rapoarte despre drepturile omului”, a spus jurnalistul.

Sfatul jurnalistului exilat către susținătoarea lui Erdogan

Bilici a sfătuit-o pe tănară să vorbească cu blândețe familiei și să nu-i rănească cu argumente pe care le aflase. 

Sub influența falsei propagande, majoritatea musulmanilor din lume sunt în această situație. Și eu încerc din răsputeri să spun adevărul cât pot. Între timp, sunt blând și susțin cu siguranță Somalia, dar cred că Erdogan face acest lucru pentru a acoperi persecuția și corupția din propria țară.”

Abdulhamit Bilici a fost redactorul-șef al Zaman, cel mai mare ziar din Istanbul, Turcia, începând cu 2005. Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment