luni, aprilie 11, 2022

Tânara susținătoarea a lui Erdogan, șocată de povestea unui jurnalist exilat

Abdulhamit Bilici, jurnalist exilat din Turcia, a scris pe contul său de Facebook despre o situația cu care s-a confrunta la o conferință, de la Universitatea Indiana, din Statele Unitele ale Americii. 

La conferință a fost prezentă și o studentă musulmană de origine somaleză care aflat despre încălcările drepturilor omului din Turcia.

„Am ținut un discurs studenților facultății de Relații Internaționale despre persecuțiile din Turcia asupra femeilor  și bebelușilor de după gratii, despre deținerea brutală și reducerea la tăcere a ziarului Zaman, despre jurnaliștii deținuți, despre lecțiile care ar trebui învățate din situația Turciei.”

Cu toate acestea, jurnalistul a subliniat că a foarte curios de reacția unei studente de culoare, care purta hijab și asculta foarte atent. ” Poate că era o admiratoare al lui Erdogan și acum era supărată pe mine. “ a scris jurnalistul.

Studenta admiratoare al lui Erdogan

Jurnalistul a povestit că după terminarea cursului, tânăra a venit la el ca să facă cunoștință și să facă o poză împreună. Astfel, Bilici a aflat că familia fetei era admiratoare a președintelui turc, Reccep Erdogan, iar din cauza familiei și ea gândea la fel.

“Aflu pentru prima oară acest lucru. Sunt uimită”.

Tânăra era suprinsă de toată prezentarea jurnalistului referitoare la tragediile din Turcia.

„Este adevărat că Erdogan este cel care persecută femeile, bebelușii, profesorii și jurnaliștii?Aflu pentru prima oară acest lucru. Sunt uimită. O să le povestesc și părinților mei ceea ce am aflat aici.”

“Atunci, Erdogan de ce ajută Somalia?”

Fata a vrut să clarifice un lucru, astfel l-a întrebat pe jurnalist de ce Erdogan ajută Somalia, deși persecută cetățenii turci. 

Bilici i-a răspuns tinerei, explicându-i despre propaganda din lumea islamică. 

 „Așa cum tu ai fost uimită de ce ți-am spus, și eu am fost surprins că tu nu știai. Gândește-te, de ce nu știi despre faptele atât cunoscute pe scară largă în presa internațională. Dar nu mă crede pe mine, caută singură, citește rapoarte despre drepturile omului”, a spus jurnalistul.

Sfatul jurnalistului exilat către susținătoarea lui Erdogan

Bilici a sfătuit-o pe tănară să vorbească cu blândețe familiei și să nu-i rănească cu argumente pe care le aflase. 

Sub influența falsei propagande, majoritatea musulmanilor din lume sunt în această situație. Și eu încerc din răsputeri să spun adevărul cât pot. Între timp, sunt blând și susțin cu siguranță Somalia, dar cred că Erdogan face acest lucru pentru a acoperi persecuția și corupția din propria țară.”

Abdulhamit Bilici a fost redactorul-șef al Zaman, cel mai mare ziar din Istanbul, Turcia, începând cu 2005. Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.