vineri, octombrie 16, 2020

Tânara susținătoarea a lui Erdogan, șocată de povestea unui jurnalist exilat

Abdulhamit Bilici, jurnalist exilat din Turcia, a scris pe contul său de Facebook despre o situația cu care s-a confrunta la o conferință, de la Universitatea Indiana, din Statele Unitele ale Americii. 

La conferință a fost prezentă și o studentă musulmană de origine somaleză care aflat despre încălcările drepturilor omului din Turcia.

„Am ținut un discurs studenților facultății de Relații Internaționale despre persecuțiile din Turcia asupra femeilor  și bebelușilor de după gratii, despre deținerea brutală și reducerea la tăcere a ziarului Zaman, despre jurnaliștii deținuți, despre lecțiile care ar trebui învățate din situația Turciei.”

Cu toate acestea, jurnalistul a subliniat că a foarte curios de reacția unei studente de culoare, care purta hijab și asculta foarte atent. ” Poate că era o admiratoare al lui Erdogan și acum era supărată pe mine. “ a scris jurnalistul.

Studenta admiratoare al lui Erdogan

Jurnalistul a povestit că după terminarea cursului, tânăra a venit la el ca să facă cunoștință și să facă o poză împreună. Astfel, Bilici a aflat că familia fetei era admiratoare a președintelui turc, Reccep Erdogan, iar din cauza familiei și ea gândea la fel.

“Aflu pentru prima oară acest lucru. Sunt uimită”.

Tânăra era suprinsă de toată prezentarea jurnalistului referitoare la tragediile din Turcia.

„Este adevărat că Erdogan este cel care persecută femeile, bebelușii, profesorii și jurnaliștii?Aflu pentru prima oară acest lucru. Sunt uimită. O să le povestesc și părinților mei ceea ce am aflat aici.”

“Atunci, Erdogan de ce ajută Somalia?”

Fata a vrut să clarifice un lucru, astfel l-a întrebat pe jurnalist de ce Erdogan ajută Somalia, deși persecută cetățenii turci. 

Bilici i-a răspuns tinerei, explicându-i despre propaganda din lumea islamică. 

 „Așa cum tu ai fost uimită de ce ți-am spus, și eu am fost surprins că tu nu știai. Gândește-te, de ce nu știi despre faptele atât cunoscute pe scară largă în presa internațională. Dar nu mă crede pe mine, caută singură, citește rapoarte despre drepturile omului”, a spus jurnalistul.

Sfatul jurnalistului exilat către susținătoarea lui Erdogan

Bilici a sfătuit-o pe tănară să vorbească cu blândețe familiei și să nu-i rănească cu argumente pe care le aflase. 

Sub influența falsei propagande, majoritatea musulmanilor din lume sunt în această situație. Și eu încerc din răsputeri să spun adevărul cât pot. Între timp, sunt blând și susțin cu siguranță Somalia, dar cred că Erdogan face acest lucru pentru a acoperi persecuția și corupția din propria țară.”

Abdulhamit Bilici a fost redactorul-șef al Zaman, cel mai mare ziar din Istanbul, Turcia, începând cu 2005. Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Prețul meniului de pește s-a triplat la restaurantele din Istanbul

Prețul la pește, în special cea a peștelui bonito, în faimoasele restaurante de pește din Istanbul, s-a triplat,

COVID-19 a ajuns în Turcia cu o lună înainte ca guvernul să raporteze primele cazuri

Partidul Republican Popular (CHP) a acuzat guvernul turc că nu a raportat cazuri suspecte de COVID-19 în februarie, cu o lună înainte...

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.