joi, martie 28, 2024

„TAMAM” (DESTUL)- PE REŢELELE SOCIALE ÎMPOTRIVA LUI ERDOGAN

Peste un milion de turci au folosit hashtag-ul #Tamam (Destul) în reţelele sociale, împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, după ce acesta a declarat în parlament că ”dacă într-o bună zi naţiunea noastră va spune ‘destul’, ne vom da la o parte”, relatează Reuters.

„Tamam” a ajuns unul din cuvintele cele mai frecvent utilizate în mediile sociale pe plan mondial, arată agenţia. Exemple în acest context sunt mesajele unor utilizatori nenominalizaţi. Unul dintre aceştia a scris: „Vrem democraţie, aşa că îi spunem #tamam lui Erdogan. Vă rog să plecaţi din funcţie, aţi făcut lucruri nebuneşti ţării şi poporului nostru. Destul”. Altul a avertizat: „Nu te vei da la o parte în linişte. Vei da socoteală pentru ceea ce ai făcut. Destul!”.

Rivalii politici ai preşedintelui s-au aliniat tendinţei, iar mesajele lor în reţeaua Twitter cu hashtag-ul #Tamam au fost redistribuite de peste 10.000 de ori. Cuvântul „destul” i-a raliat şi pe opozanţii pro-kurzi, iar ziaristul Rusen Cakir, citat de Reuters: „Destul: E foarte ciudat că Erdogan a oferit opoziţiei sloganul care o uneşte”.

La Istanbul, mai multe persoane au scris #Tamam şi cu lumânări aprinse, pe străzi, iar în cartierul Kadikoy au fost reţinuţi 10 demonstranţi, care au fost eliberaţi după interogatorii, potrivit presei locale preluate de Reuters.

Erdogan se află la putere, ca premier, apoi ca şef al statului, de 15 ani, iar în mandatele sale economia Turciei a crescut rapid, dar s-a accentuat şi reprimarea opoziţiei, reaminteşte Reuters. Luna trecută, preşedintele a convocat alegeri anticipate pe 24 iunie, cu mai mult de un an înainte de termenul normal. După vot, preşedintele va avea puteri sporite, aprobate anul trecut prin referendum.
Guvernul de la Ankara a minimalizat valul din mediile sociale, care ajuns marţi noaptea la aproape 1,5 milioane de mesaje.

https://www.theguardian.com/world/2018/may/08/tamam-opponents-top-twitter-in-bid-to-topple-turkeys-erdogan

 

 

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.