Zaman Romania

Susținătorii lui Gülen din Belgia urmăriţi de autoritățile turcești: s-a pus chiar un preț pe capul acestora

Autoritățile turcești au promis până la 77.000 de euro pentru informații care conduc la arestarea a trei suporteri ai lui Gülen din Belgia, a anunțat De Standaard. Cei trei se află pe o listă de „suspecți de terorism” elaborată de către guvernul turc.

Lista persoanelor suspectate de terorism din Turcia este împărțită în trei categorii. Cei trei bărbați sunt pe lista gri. Persoanele care vin cu informații care conduc la arestarea lor, se pot aștepta să fie recompensate  cu până la 77.000 de euro. Recompensele pentru nume mari din mișcarea Gülen ar putea ajunge până la un milion sau chiar mai mult.

Autoritățile turcești au declanșat o „vânătoare de vrăjitoare” a susținătorilor lui Gülen după lovitura de stat eșuată de anul trecut. Președintele Erdogan îl indică pe Fethullah Gülen  ca responsabil pentru lovitura de stat. De atunci, toți susținătorii predicatorului turc – care  trăiește în S.U.A. – sunt etichetați drept „teroriști”. Mulți dintre aceștia au fost arestați și plasaţi  în detenție sau și-au pierdut locul de muncă. Dar aceștia nu sunt căutați doar în Turcia, ci și în străinătate.

Realități despre mafia turcă: „Clientul meu riscă să fie răpit și dus în Turcia“

Unul dintre cei trei bărbați căutați în  Belgia va depune o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. „Clientul nostru este supus unui risc mare de a fi răpit și dus în Turcia, unde nu va avea șansa de a obține un proces echitabil”, spune avocatul său Johan Heymans. „Avem documente care arată clar că mafia turcă urmărește susținătorii lui Gülen din Belgia”.

„Promițând aceste mari recompense, Turcia incită grupurile infracționale și chiar cetățenii obișnuiți să caute persoane listate și să le răpească, și în străinătate”, spune Ibrahim Amaz, directorul organizației belgian-turce Betiad. „Statul îi motivează să comită o infracțiune. Pentru majoritatea persoanelor aflate pe listă, inclusiv pentru cei trei din Belgia, magistrații nu au emis niciodată un mandat oficial de arestare”.