Zaman Romania

Suedia: Galerie de artă care atrage atenția asupra prizonierilor bolnavi din Turcia

Amnesty International, în colaborare cu un judecător expulzat din sistemul turcesc, a organizat o expoziție de artă la Göteborg, Suedia, pentru a atrage atenția asupra prizonierilor bolnavi din Turcia, conform Romanya Haber.

Expoziția, care a fost deschisă duminică, 13 decembrie, la Clubul Amnesty, cuprinde aproximativ 30 de picturi ale judecătorului exilat, Ramazan Faruk Güzel. Fiecare pictură includea un desen al unui prizonier bolnav, precum și povestea acestuia în suedeză și turcă.

Galeria a inclus și un colț de respect pentru cei care și-au pierdut viața pentru că nu au fost lăsați să fie tratați în închisori.

În această rubrică, erau imagini cu judecătorul decedat Mustafa Erdoğan, cu omul de afaceri, Medeni Arifoğlu și cu profesorul de engleză, Halime Gülsu. În programul care a durat aproximativ două ore, vizitatorii turci și străini, precum și participanții suedezi s-au arătat foarte interesați.

Fiica unei victime: ”Nici măcar nu este dus la spital”

Fatma Rana Özçelik a vorbit despre experinața tatălui ei, İsmet Özçelik, un profesor care a fost răpit din Malaezia de securitatea din Turcia și adus în țară, în ciuda faptului că era sub protecția ONU.

„Tatăl meu a avut un atac de cord, dar nu le-a păsat. S-a infectat cu COVID-19, dar nu le-a păsat din nou. Nu a primit medicamentul timp de 2-3 luni. Ori de câte ori sunam la închisoare, autoritățile de acolo mă ignorau. Nici ei nu au răspuns petițiilor tatălui meu. Eforturile noastre persistente l-au dus în cele din urmă la spital. Momentan, nu avem informații clare despre starea acestuia. El se află în carantină de aproximativ 5 luni, iar situația de acolo este și ea supărătoare. În ciuda tuturor acestor încălcări și condiții proaste, el nu este evacuat. Este un pacient în stare gravă și nici măcar nu este dus la spital.”, a povestit fiica, într-un discurs la expoziție.

Fatma Rana Özçelik a ținut un discurs în cadrul evenimentului în care a povestit despre experiența tatălui ei.

”Atins dimensiunile crimelor împotriva umanității și chiar genocidului”

Judecătorul Ramazan Faruk Güzel, în discursul său, a amintit că în închisorile din Turcia sunt 1.605 deținuți bolnavi, dintre care 604 grav bolnavi.

„Acești pacienți au dificultăți în accesarea tratamentului în închisoare. Unii ar putea crede că acești deținuți sunt reținuți în mod persistent pentru că sunt infractori foarte serioși. Am încercat să arătăm prin imaginile și explicațiile noastre că nu este cazul… În ciuda tuturor acestor legi și convenții naționale și internaționale, prizonierii bolnavi sunt ținuți cu insistență în interiorul Turciei. În ciuda pandemiei intense, aceste încălcări cu siguranță nu au fost abandonate în scopuri politice! Ceea ce s-a făcut a atins dimensiunile crimelor împotriva umanității și chiar genocidului. În această expoziție, am dezvăluit aceste încălcări cu exemple. Acum, spunem noi, să fim vocea acestor pacienți, bătrâni, handicapați și femei cu copii în închisorile din Turcia. Și să spunem cu tărie: Lasă-i să trăiască!” , a explicat judecătorul. 

Mai multe imagini de la galerie găsiți AICI