vineri, martie 29, 2024

SUA acuză regimul sirian că a folosit un crematoriu pentru a ascunde „crimele în masă” împotriva a mii de prizonieri

Guvernul american deține dovezi că regimul președintelui sirian Bashar al-Assad a construit un crematoriu lângă închisoarea Sednaya pentru a incinera cadavrele a mii de prizonieri uciși în acest complex penitenciar, situat la nord de Damasc, în cei șase ani de conflict, a declarat luni un oficial al Departamentului de Stat al SUA, într-un briefing de presă la Washington, transmit AFP, Reuters și DPA.

Prezentând presei o serie de fotografii luate prin satelit, Stuart Jones, asistent pentru Orientul Mijlociu al secretarului de stat, a acuzat Siria că a folosit acest crematoriu pentru a ascunde ‘crime în masă’. Oficialul american a cerut regimului Assad să pună ‘capăt acestor atrocități’, iar Rusiei să crească presiunea asupra Damascului.

În aceste fotografii, datate aprilie 2017, aprilie 2016, ianuarie 2015 și august 2013, declasificate de guvernul american, se pot vedea clădiri, una purtând legenda ‘închisoarea principală’, iar cealaltă ‘crematoriu probabil’.

O altă fotografie, cu legenda ‘zăpadă topită pe o parte a acoperișului’, atestă, potrivit lui Stuart Jones, existența unui ‘crematoriu instalat de regimul sirian’.

‘Deși numeroasele atrocități ale regimului sunt bine documentate, credem că crematoriul este o tentativă de a ascunde amploarea crimelor în masă comise la Sednaya’, a adăugat diplomatul american, precizând că SUA vor prezenta dovezile comunității internaționale.

Aceste acuzații survin la câteva zile după vizita la Washington a ministrul rus de externe Seghei Lavrov, a cărui țară susține regimul Assad.

Într-un raport din luna februarie, organizația Amnesty International a acuzat regimul sirian că, între 2011 și 2015, a spânzurat în medie între 20 și 50 de prizonieri săptămânal în închisoarea militară Sednaya, în total fiind executate între 5.000 și 13.000 de persoane în cadrul acestei ‘politici de exterminare’.

În același briefing de presă, Jones a mai declarat că SUA au ‘motive să fie sceptice’ față de acordul privind crearea de ‘zone de dezescaladare’, mediat de Rusia și Turcia la negocierile de încetare a focului purtate săptămâna trecută în capitala kazahă Astana.

‘În lumina eșecurilor precedentelor acorduri de încetare a focului, avem motive să fim sceptici. Regimul (Assad) trebuie să înceteze toate atacurile asupra civililor și a forțelor opoziției. Iar Rusia trebuie să poarte responsabilitatea de a asigura conformarea regimului’, a subliniat oficialul american. (AGERPRES)

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.